Hlavní obsah

Blatter vypovídal před etickou komisí FIFA osm hodin

Prezident Světové fotbalové federace FIFA Sepp Blatter osm hodin vypovídal před etickou komisí v kauze podezřelé platby dvou miliónů švýcarských franků šéfovi UEFA Michelu Platinimu. Slyšení v Curychu pak opustil bez komentáře, už v průběhu dne ale v rozhovoru se švýcarským listem Weltwoche řekl, že transakce z roku 2011 byla v naprostém pořádku.

Foto: Christophe Ena, ČTK/AP

Prezident FIFA Sepp Blatter vypovídal před etickou komisí.

Článek

"Dohoda s Platinim prošla finanční komisí, výkonným výborem a kontrolními orgány. Prošlo to i kongresem. Vše bylo posvěcené," řekl listu Blatter. Peníze měly představovat odměnu za práci v roli jeho poradce v letech 1999 až 2002. O transakci ale neexistuje žádný doklad a oba funkcionáři tvrdí, že mezi sebou měli ústní dohodu.

Blatter má momentálně stejně jako Platini na 90 dní zastavenou činnost ve všech fotbalových aktivitách. Platini měl vypovídat v pátek, ale oznámil, že se nedostaví. Etická komise rozhodne, zda trest funkcionářů ještě zpřísní kvůli střetu zájmů, spekuluje se ale i o doživotní suspendaci, pokud by se jim prokázalo korupční jednání.

"Pan Blatter očekává rozhodnutí ve svůj prospěch, protože pro to hovoří důkazy," uvedl po dnešním jednání v prohlášení Blatterův právník Richard Cullen. "Důkazy ukazují, že prezident Blatter jednal správně a neprovinil se proti etickému kodexu. Vyšetřování by mělo být uzavřeno a suspendace zrušena."

Reklama