Hlavní obsah

Zmatená Švédka! Co dokáže vítr? Podívejte se na kuriozity roku 2015

Rok 2015 je již minulostí. Fotbalovým fanouškům přinesl jako již tradičně spoustu parádní podívané, úchvatných zážitků a samozřejmě celou řadu nádherných i kuriózních gólů. Vybrali jsme pro vás několik nejbizarnějších branek, které letos na hřištích padly.

Nejkurióznější góly roku 2015

 
Článek

Gól z kategorie hloupých inkasoval na konci listopadu slavný severoirský brankář Roy Carroll ve čtvrté nejvyšší anglické soutěži. Osmatřicetiletého gólmana Notts County potkal během střetnutí na půdě týmu Cambridge United nepříjemný moment, který by bezpochyby moc rád vymazal co nejrychleji z paměti.

Soupeřova útočníka Bena Williamsona, který postával u pokutového území a byl k bývalému brankáři Manchesteru United otočený zády, trefil do zadní části těla při odkopu tak nešikovně, že balón k úžasu všech skončil v hostující síti!

Carroll byl za pořádné trdlo. Hráči Cambridge se v tu chvíli ujali vedení a nakonec v utkání zvítězili 3:1.

Budescu a jeho paráda z rohu

Brilantní kopací techniku předvedl v létě během přípravného zápasu záložník Astry Giurgiu Constantin Budescu. V zápase proti Mariboru, který rumunský celek vyhrál 3:0, vstřelil všechny tři góly svého mužstva. A zejména první trefa šestadvacetiletého tvořivého středopolaře stála za to!

Budescu si na konci první půlhodiny zápasu postavil míč k rohovému praporku a všichni, včetně jeho spoluhráčů, čekali centr do pokutového území. Jenže rodák z rumunského Urziceni, který byl v minulé sezóně u postupu svého týmu přes Slovan Liberec ve 3. předkole Evropské ligy, se rozhodl k nečekané variantě. Do balónu se opřel šajtlí a jeho překrásná rána skončila v protějším horním rohu gólmanovy branky.

Ekeová mířila přesně, leč do vlastní brány

Úsměvných a komických vlastních gólů bylo ve fotbalových zápasech k vidění už nespočet a jeden takový přinesl i duel ženské švédské ligy mezi týmy Örebro a Hammarby. Postarala se o něj zmatená obránkyně hostujícího celku Helén Ekeová, jejíž trefa by jistě aspirovala na jeden z nejbizarnějších vlastňáků.

Z duelu neuběhly ani tři minuty, když gólmanka Hammarby trefila svým odkopem po malé domů jen soupeřku. Míč se sice odrazil do malého vápna, do branky ale nesměřoval, a tak se zdálo, že hostující hráčky celou situaci přečkají bez inkasování.

Jenže pak předvedla Ekeová nevídanou věc. Ačkoliv nebyla pod tlakem, balón se snažila co nejrychleji uklidit do bezpečí. Provedla to však velmi nešťastně; míč netrefila podle vlastních představ a naopak k údivu všech zacílila do vlastní branky. Hammarby nakonec v Örebro prohrálo 1:3.

Ze zachránce se stal nešťastník

Snaha dostat míč do bezpečí za každou cenu, shodou okolností ve chvíli, kdy to nebylo nutné, se v zápase jordánské fotbalové Premier League proměnila v málo vídaný kousek.

Brankář Mohammad Shatnawi výrazně napomohl k prohře svého klubu Al Faisaly v derby s Al Wehdat (0:3).

Ta trefa by byla parádní, kdyby ji obstaral útočící hráč. Devětadvacetiletý jordánský reprezentační brankář z celku Al Faisaly nejprve vyrazil střelu protivníka, vzápětí sám sebe překonal. A vcelku parádně. Jeho spoluhráči by přitom asi měli situaci pod kontrolou. Tím spíše se mohl chytat za hlavu.

Favorit zápasu tak měl ulehčenou situaci, ke druhému gólu krátce po přestávce přišel, ani nevěděl jak...

Vítr zaúřadoval

A do třetice vlastenec. Bouře Barney, která se v listopadu přehnala přes Anglii, měla velký podíl na jednom z nejkurióznějších vlastních gólů, jaké kdy byly ve fotbale k vidění. Padl v amatérské Isthmian League mezi týmy Thurrock a Romford.

Obránce Thurrocku Kamarl Duncan si ve středu hřiště nechtěl přidělat zbytečné problémy a měl v úmyslu založit útočnou akci obloučkem na polovinu soupeře. Jenže jakmile se dostal míč nad úroveň střechy tribun, události nabraly zcela nečekaný spád.

Silný vítr úplně otočil dráhu míče směrem zpět a balón nezadržitelně letěl na bránu Thurrocku. Brankář Rhys Madden zřejmě čekal, že ho po dopadu v pohodě chytí, jenže i on se přepočítal. Míč nelapil ani ve výskoku a vylovil ho až ze sítě vlastní brány.

Který gól vás nejvíce pobavil?
Ben Williamson
5,1 %
Constantin Budescu
2,5 %
Helén Ekeová
16,4 %
Mohammad Shatnawi
11,8 %
Kamarl Duncan
64,2 %
Celkem hlasovalo 4798 čtenářů.

Reklama