Hlavní obsah

Etická komise FIFA prodloužila Valckeho suspendaci o 45 dní

Curych

Etická komise světové fotbalové federace FIFA o 45 dní prodloužila suspendaci bývalého generálního sekretáře federace Jéromea Valckeho. Učinila tak den poté, co její vyšetřovatelé pro funkcionáře navrhli devítiletý zákaz činnosti za korupci.

Foto: Christian Hartmann, Reuters

Bývalý generální sekretář FIFA Jérome Valcke.

Článek

Valcke je podezřelý, že se zapletl do aféry s prodejem vstupenek na mistrovství světa v Brazílii 2014. Některé lístky na šampionát se údajně prodávaly až za trojnásobek ceny, Valcke prý s prodejem vstupenek na černém trhu souhlasil a měl z něj prospěch.

Kvůli vyšetřování byl Valcke původně uvolněn z funkce na 90 dní a suspendace mu skončila v úterý. Tehdy pro něj také vyšetřovatelé navrhli devítiletý zákaz činnosti a pokutu 100 tisíc švýcarských franků (asi 2,5 miliónu korun). Pětapadesátiletý Francouz označil obvinění za smyšlené a urážlivé.

V roli generálního sekretáře FIFA působil Valcke od roku 2007 a byl pravou rukou prezidenta Seppa Blattera, ze jehož vedení federace čelila několika korupčním aférám. Skandály vyvrcholily zatýkáním funkcionářů před květnovou volbou nového šéfa FIFA. Blatter poté oznámil odchod z funkce a v únoru čeká FIFA nová prezidentská volba.

Zadrženo bylo 27 činovníků, kteří čelí obvinění z uplácení při prodeji vysílacích práv. Za korupci byl potrestán také Blatter, jenž stejně jako předseda UEFA Michel Platini dostal osmiletý zákaz působení ve fotbale. Vyšetřovatelé navíc prověřují možné uplácení při volbách pořadatelů světových šampionátů v letech 2018 (Rusko) a 2022 (Katar).

Reklama