Hlavní obsah

Teď už je to jisté. Messi se vrátil na trůn! Zlatý míč získal popáté

Curych
Aktualizováno

Argentinský fotbalista Lionel Messi popáté získal Zlatý míč, trofej pro nejlepšího světového fotbalistu. Už žádný úlet či dohady! Potvrzeno je to, co FIFA před pár dny omylem už vypustila do světa na svém webu. Prestižní ocenění hvězda Barcelony převzala v Curychu v rámci tradičního galavečera. Rodák z Rosária trofej získal už v letech 2009-2012, teď se po pauze, kterou vyplnila vláda Cristiana Ronalda z Realu Madrid, vrátil na trůn. Za ním skončil právě Ronaldo a další barcelonská hvězda Neymar.

Foto: Arnd Wiegmann, Reuters

Argentinec Lionel Messi se Zlatým míčem FIFA pro nejlepšího fotbalistu za rok 2015.

Článek
Fotogalerie

Gól roku 2015 - Wendell Lira

Na triumf v hlasování o nejhezčí gól Lionel Messi nedosáhl.

Neuspěl ani Alessandro Florenzi

"Je to speciální moment pobýt tu se Zlatým míčem poté, co jsem (v minulých letech) jen sledoval vítězství Cristiana," říkal s pěti prvenstvími rekordman ankety Messi z pódia bezprostředně po vyhlášení, u kterého nechyběl slavný Brazilec Kaká.

"Je to mnohem víc, než o čem jsem snil jako malý kluk. Ale není to jen moje zásluha, nešlo by to bez spoluhráčů, tolik mě den co den učí, tolik inspirují," pravil dále vítěz ankety, který dostal 41,33 procenta všech hlasů od reprezentačních trenérů, kapitánů a vybraných novinářů. Ronaldo získal 27,76 procent, Neymar 7,86 procenta.

Zlatému míči nepřetržitě od roku 2008 kralují Messi či Ronaldo. Osmadvacetiletý Argentinec teď v počtu trofejí uniká o dva roky staršímu Portugalci, který ocenění získal třikrát (2008, 2013 a 2014).

Messi v loňském roce odehrál za klub a reprezentaci 61 soutěžních utkání, ve kterých si připsal 52 branek a 26 asistencí. Barceloně pomohl k triumfům v Lize mistrů, španělské nejvyšší soutěži, domácím poháru, Superpoháru UEFA a mistrovství světa klubů. S Argentinou rovněž došel do finále mistrovství Jižní Ameriky, kde však uspělo na penalty domácí Chile.

I Ronaldo zažil střelecky vydařený rok, za klub a národní tým dal dohromady 57 soutěžních gólů. Brazilec Neymar, který se v užším výběru ocitl poprvé, se trefil v 46 případech.

Byly vyhlášeny i další ankety. Jedenáctka roku podle FIFA/FIFPro vypadá následovně: Neuer - Daniel Alves, Ramos, Thiago Silva, Marcelo - Pogba, Modrič, Iniesta - Neymar, Messi, Ronaldo.

Nejlepší fotbalistkou roku se stala americká světová šampiónka Carli Lloydová. Třiatřicetiletá záložnice Houstonu předčila bývalou německou reprezentantku Céliu Šašičovou a Japonku Aju Mijamaovou.

Nejlepším fotbalovým trenérem roku 2015 se v anketě FIFA stal kouč Barcelony Luis Enrique. Pětačtyřicetiletý Španěl získal víc hlasů než jeho krajan Pep Guardiola z Bayernu Mnichov a Argentinec Jorge Sampaoli, jenž loni s Chile vyhrál mistrovství Jižní Ameriky.

Dominantní Barcelona loni pod Enriquem vybojovala pět trofejí. Katalánci ovládli Ligu mistrů, španělskou nejvyšší soutěž, domácí pohár, Superpohár UEFA i mistrovství světa klubů.

Cenu pro nejlepšího trenéra ženského fotbalu na galavečeru v Curychu získala Jill Ellisová, která dovedla USA ke zlatu na mistrovství světa. Devětačtyřicetiletá Američanka porazila velšského kouče Anglie Marka Sampsona a trenéra japonské reprezentace Noria Sasakiho.

Brazilec Wendell Lira vyhrál v hlasování fanoušků o nejhezčí gól roku. Získal tak Puskásovu cenu. Jeho nůžky v zápase nižší brazilské soutěže mezi celky Goianésia a Atlético-GO se dostaly před Messiho sólo z finále Španělského poháru s Bilbaem i branku Alessandra Florenziho téměř z poloviny hřiště, kterou italský bek AS Řím dal v Lize mistrů proti Barceloně.

Fotbalové ankety Zlatý míč FIFA za rok 2015:
Nejlepší fotbalista:
1. Lionel Messi (Arg./Barcelona) 41,33 procenta hlasů
2. Cristiano Ronaldo (Portug./Real Madrid) 27,76
3. Neymar (Braz./Barcelona) 7,86
Nejlepší fotbalistka:
1. Carli Lloydová (USA/Houston) 35,28
2. Célia Šašičová (Něm./Frankfurt/konec kariéry) 12,6
3. Aja Mijamaová (Jap./Okajama) 9,88
Nejlepší trenér mužského fotbalu:
1. Luis Enrique (Šp./Barcelona) 31,08
2. Pep Guardiola (Šp./Bayern Mnichov) 22,97
3. Jorge Sampaoli (Arg./reprezentace Chile) 9,47
Nejlepší trenér ženského fotbalu:
1. Jill Ellisová (USA/reprezentace USA) 42,98
2. Norio Sasaki (Jap./reprezentace Japonska) 17,79
3. Mark Sampson (Wales/reprezentace Anglie) 10,68
Puskásova cena za nejhezčí gól:
Wendell Lira (Br./Vila Nova) za branku v zápase nižší brazilské ligy mezi celky Goianésia a Atlético-GO
Cena Fair Play:
Všechny fotbalové organizace podporující uprchlíky
Jedenáctka roku FIFA/FIFPro:
Manuel Neuer (Něm./Bayern Mnichov) - Daniel Alves (Braz./Barcelona), Sergio Ramos (Šp./Real Madrid), Thiago Silva (Braz./Paris St. Germain), Marcelo (Braz./Real) - Paul Pogba (Fr./Juventus Turín), Luka Modrič (Chorv./Real), Andrés Iniesta (Šp./Barcelona) - Neymar, Messi, Ronaldo.

Reklama

Související témata: