Hlavní obsah

Další tři kraje se dočkají akademií pro talenty. Karviná při výběru trumfla Ostravu

Praha

Plzeň a Jihlava už své mládežnické fotbalové akademie mají, další tři střediska pro talentované hráče by měla začít od září fungovat v Pardubicích, Olomouci a Karviné. „Akademie se začínají stávat pevnou součástí našeho fotbalu. V Plzni a Jihlavě se jim daří a důkazem dobře odváděné práce je také to, že o jejich vznik je zájem v dalších krajích a městech,“ nechal se slyšet při podpisu memoranda s hejtmany dalších tří krají první muž českého fotbalu Miroslav Pelta.

Foto: FAČR

Na Vysočině funguje fotbalová akademie pro talentované hráče v Jihlavě.

Článek

Akademie pro hráče do 14 a 15 let si kladou za cíl sjednocení výchovy nejtalentovanějších hráčů v dané lokalitě a zahájení jejich systematické přípravy pod dohledem špičkových odborníků. V akademiích jsou pak pro hráče zajištěny společné tréninkové a vzdělávací procesy od pondělí do pátku, stejně jako preventivní programy péče o zdraví.

Vyrostou v akademiích noví Nedvědové?

Samozřejmostí je servis v podobě stravovacího a pitného režimu, v případě potřeby také ubytování internátového typu. Právě každodenní měření s nejlepšími vrstevníky a zdravá rivalita v akademiích může hráče posunout v jejich vývoji dál. Po týdnu stráveném v akademii se mladí fotbalisté vrací zpět do svých klubů, v nichž absolvují soutěžní zápasy.

„Je a bude to  z priorit naší asociace, protože v akademiích chceme vychovat nové Nedvědy, Čechy a Rosické, ale také zdravé kluky, kteří budou zvyklí na disciplínu a budou uznávat autority," uvedl Pelta.

Fotbalová asociace se na provozu jednotlivých akademií podílí zhruba pěti milióny korun prostřednictvím programu ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, každé město dává kolem dvou miliónů a kraj jeden a půl miliónu.

Karviná dostala přednost

Tak trochu překvapením je, že v Moravskoslezském kraji se akademie otevře v Karviné a nikoli v Ostravě, která patří mezi tradiční ligová města.

„Dřív bych si neuměl představit, že akademie nebude v Ostravě, jenže v Karviné v posledních letech hodně investovali do fotbalové infrastruktury a po zralé úvaze všech se rozhodlo ve prospěch Karviné," vysvětlil Pelta.

„Máme teď velmi dobré zázemí i personální obsazení, takže věřím, že i akademie bude úspěšná a její výsledky hmatatelné. I proto, že fotbal ve městě podporujeme maximálně a chtěli bychom se dočkat i postupu do ligy. To samozřejmě záleží na hráčích, ale věřím, že se tak brzy stane," prohlásil při podpisu memoranda primátor Karviné Tomáš Hanzel.

Jen mimochodem - Karviná figuruje po podzimu ve druhé lize na třetí příčce se ztrátou jediného bodu na druhý Sokolov.

Reklama

  1 : 1 pk Manchester City - Real Madrid 1 : 1 pk   dohráno
20240417T21 : 00:00+0200
Manchester City vs. Real Madrid
Manchester City vs. Real Madrid
Manchester City
Real Madrid
  1 : 0 Bayern - Arsenal 1 : 0 dohráno
20240417T21 : 00:00+0200
Bayern vs. Arsenal
Bayern vs. Arsenal
Bayern
Arsenal
  Fiorentina - Plzeň dnes 18 : 45
20240418T18 : 45:00+0200
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina
Plzeň
  West Ham - Leverkusen dnes 21 : 00
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen