Hlavní obsah

Trenér je po mrtvici, i tak sní čtyřicet let od bělehradského triumfu o medailovém úspěchu

Praha

V listopadu prodělal mozkovou mrtvici, přesto trenér futsalové reprezentace Tomáš Neumann povede český elitní výběr při mistrovství Evropy startujícím už 2. února v Bělehradě. „Ještě nejsem fit, ale vynaložil jsem maximální úsílí při regeneraci, abych na turnaji mohl být s týmem," říká pětačtyřicetiletý kouč.

Foto: Michal Pavlík, Svaz futsalu FAČR

Český futsalový reprezentant Michal Seidler.

Článek

„Ucpala se mi tepna vedoucí do mozku, vznikl infarkt malého mozečku. Týden jsem ležel na ARO a nikdo moc nevěděl, co bude. Ale pak jsem se začal rychle uzdravovat, protože se vytvořily kanály k prokrvení mozku," vzpomíná na kritické okamžiky Neumann.

„Rychle jsem začal rehabilitovat a můj stav se zlepšuje. Pořád musím cvičit, nejsem stabilní, nemohu dělat prudké změny pohybu a trošku mi dělá problém orientace v prostoru. Lékaři zjistili, že mám zadní tepny úzké," vykládá Neumann.

Přesto se rozhodl vést národní tým do bojů na šampionátu v Srbsku, byť lékaři mu doporučili klidový režim v posteli. „Zlepšuji se den za dnem. Budeme muset vyřešit, kdo bude mužstvo hlasitě dirigovat. Já jsem spíše v roli mentora a psychologa. Tréninky povedou asistenti. Ale právě šampionát pro mě byl motivací při rekonvalescenci. Vůbec jsem si nepřipouštěl, že bych na turnaji chyběl," přiznává Neumann.

Je připravený překonat všechny limity. „Nesmím dostat balónem nebo někde upadnout, prostě jakýkoliv úraz by mě ohrozil. Ale bylo hrozné, když jsem v prosinci kvalifikaci o mistrovství světa sledoval jen jako divák. Kluci se trápili, ale já jim pomoci nemohl. Sám jsem nezvládl ani chůzi," přibližuje situaci starou jen dva měsíce.

Češi se ve skupině utkají nejprve 5. února s Ázerbájdžánem, o dva dny později pak s obhájcem titulu z Itálie. Dva nejlepší půjdou do vyřazovacích bojů. „Věřím v postup ze skupiny. A byť nám zřejmě budou chybět kvůli zdravotním problémům bratři Marešové, po skupině se může stát cokoliv. Sním o opakování medailového úspěchu z šampionátu před šesti lety," připomíná Neumann bronz z ME ve Španělsku.

Český výběr na mistrovství vyprovází originální spot se záběry filmového Švejka, jehož tlačí paní Müllerová k odvodu na vozíku. Švejk mávající berlemi vykřikuje „Na Bělehrad". „Přišlo mi to vtipné. Vidím jistou symbiózu s fotbalovým úspěchem před čtyřiceti lety, kdy tehdejší československý výběr získal zlato," připomínal Neumann slavný penaltový rozstřel završený Panenkovým dloubákem.

Reklama

  1 : 1 West Ham - Leverkusen 1 : 1 dohráno
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen
  2 : 0 pp Fiorentina - Plzeň 2 : 0 pp   dohráno
20240418T18 : 45:00+0200
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina
Plzeň