Hlavní obsah

Nechceme další mrtvé! Fotbalisté před zápasem protestovali

Téma uprchlické krize se v Řecku přeneslo i na fotbalový trávník. Hráči AEL Larisa a Acharnaikosu z tamní druhé ligy před začátkem zápasu dvouminutovým protestem vsedě vyjádřili svůj nesouhlas s „fatální nečinností Evropské unie a Turecka při řešení problémů běženců“, jak se uvádí v komuniké klubu z Larisy. Naposledy při pokusu dostat se na člunu z tureckého Ayvaciku na řecký ostrov Lesbos utonulo v sobotu v Egejském moři nejméně 39 lidí ze Sýrie, Afghánistánu a Barmy, především žen a dětí.

Protest fotbalistů v Řecku

 
Článek

Přes chladné zimní počasí dorazilo podle Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) jen od začátku letošního roku do Řecka více než 44 000 běženců, což je jedenatřicetkrát více než v lednu 2015. Podle statistik IOM však zahynulo při pokusu dostat se přes moře více než 200 osob. Za celý loňský rok pak přišlo v moři o život více než 3700 lidí.

Turecko, v němž pobývá na 2,6 miliónu syrských uprchlíků, loni souhlasilo s tím, že bude spolupracovat s Evropskou unií a bude bránit pašeráckým gangům uprchlíky převážet. EU na oplátku slíbila, že za to poskytne Turecku tři miliardy eur (81 miliard Kč) na zlepšení životních podmínek uprchlíků. Podle německého tisku ale nyní Turecko žádá o dvě miliardy eur více.

Reklama

Související témata: