Hlavní obsah

Infantino se bude během kampaně radit s potrestaným Platinim

Jeden z favoritů na post předsedy Mezinárodní fotbalové federace Gianni Infantino zůstává během prezidentské kampaně v těsném kontaktu s Michelem Platinim, ačkoli bývalý francouzský reprezentant a šéf UEFA byl kvůli podezření z korupce suspendován a později potrestán osmiletým zákazem působení ve fotbale. Infantino, který se do voleb přihlásil až na poslední chvíli pro případ, že by se Platini nemohl ucházet o místo předsedy, dokonce tvrdí, že už má zajištěných 105 z 209 hlasů. To by mu stačilo ke zvolení.

Foto: Denis Balibouse, Reuters

Generální sekretář UEFA Gianni Infantino.

Článek

"Nesmí působit ve fotbale, ale nemá zakázáno mluvit s lidmi. Já s ním rozhodně budu hovořit o mnoha věcech," řekl Infantino o Platinim v pondělním rozhovoru pro agenturu AP. "Probíhá určitý proces a musíme počkat na finální verdikt," dodal pětačtyřicetiletý italsko-švýcarský funkcionář s odkazem na odvolací arbitráže.

Současný generální sekretář UEFA si již kromě Evropy zajistil hlasy zástupců všech federací Jižní i Severní a Střední Ameriky, což činí 70 z celkových 209 hlasů. Další by mohl získat v Africe, které v pondělí slíbil, že v případě svého zvolení si vybere jejího generálního sekretáře, jenž by se tak stal prvním Neevropanem v této funkci.

Má už zajištěnou většinu?

V rozhovoru pro televizi ZDF Infantino dokonce prohlásil, že už má zajištěných 105 hlasů, což by mu jako nejtěsnější většina stačilo ke zvolení v druhém kole. Nedoložil však, odkud konkrétní hlasy pocházejí.

"Protože miluji fotbal, nemůžu jen tak sedět v křesle jako generální sekretář UEFA a přihlížet, jak se FIFA sama ničí nebo se někdo pokouší ji zničit. Musím jednat a převzít zodpovědnost," zdůvodnil Infantino, proč se chce ucházet o místo předsedy, na předvolebním mítinku v Londýně.

"Lidé z fotbalu mě znají. Vědí, že mi mohou věřit a že mi může stoprocentně věřit každý," prohlásil Infantino na stadionu ve Wembley, kde ho podpořili například Luís Figo, Roberto Carlos, Fabio Capello či José Mourinho.

"Nevím, kdo řídí FIFA. Nemyslím si ale, že američtí právníci. Jsem si ale jist, že já bych to zvládl velmi dobře, s pomocí okolí včetně amerických právníků," dodal v souvislosti s probíhajícím vyšetřováním rozsáhlé korupční aféry.

Jeho největším konkurentem ve volbě, která se uskuteční 26. února, by měl být šéf asijského fotbalu Salmán bin Ibráhím Chalífa z Bahrajnu. Dalšími kandidáty jsou Francouz Jérome Champagne, jordánský princ Alí bin Husajn a Jihoafričan Tokyo Sexwale. V prvním kole je k vítězství třeba získat dvě třetiny hlasů, v následujících už stačí prostá většina.

Reklama

Související témata: