Hlavní obsah

Pelta se zdráhá ucházet o místo ve vedení UEFA. A co situace ve FIFA? To je jako občanská válka, říká

Karel FeltSport.czPrávo

Volba nového šéfa Mezinárodní fotbalové federace FIFA proběhne za necelý měsíc, ale z Evropy se nikdo do kandidatury vyloženě nehrne. Situace je nepřehledná. Změny čekají i vrcholný evropský fotbalový orgán UEFA. Teoreticky by v jeho vedení mohlo získat zastoupení i Česko.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Předseda FAČR Miroslav Pelta (vpravo) a dnes již suspendovaný šéf evropského fotbalu Michel Platini v Edenu při finále ME hráčů do 21 let.

Článek

Na post šéfa FIFA už nemůže kandidovat Michel Platini. Bývalý francouzský reprezentant a šéf UEFA byl kvůli podezření z korupce suspendován a později potrestán osmiletým zákazem působení ve fotbale. A tak se favoritem stal Gianni Infantino, jenž se do voleb přihlásil až na poslední chvíli právě pro případ, že by Platini byl mimo hru.

Ve světě nemá jméno 45letého italsko-švýcarského funkcionáře takový zvuk. Kromě Evropy však už údajně má podporu Jižní a Střední Ameriky a přesvědčuje Afriku. Včera dokonce prohlásil, že má zajištěných 105 z 209 hlasů, což by mu stačilo ke zvolení.

„To, co se děje ve FIFA, vypadá skoro jako občanská válka," připomněl šéf českého fotbalu Miroslav Pelta rozsáhlý korupční skandál. „Vynesením trestu pro Platiniho se destabilizovala situace i v UEFA. Navíc rezignoval šéf německého svazu Niersbach kvůli aféře kolem mistrovství světa 2006. Právě on by byl vážným kandidátem na místo nového šéfa UEFA. Nikdo se teď do žádných kandidatur nehrne."

Každá země má jeden hlas

Mimořádný kongres Evropské fotbalové unie bude 25. února. „Řešit by měl hlavně postoj organizace při volbě předsedy FIFA, ke které dojde hned následující den. V drtivé většině případů se členské země UEFA dohodnou a pak vystupují jednotně. Nikdo z kandidátů nechce jít do předem prohrané bitvy a bude hledat podporu napříč kontinenty. Je třeba určitého konsenzu. Každá země, bez ohledu na velikost a počet členů, má jeden hlas," říká Pelta.

Přestože je vedení FIFA paralyzováno a částečně se to dotklo i UEFA, fotbal žije. „Všechno špatné je pro něco dobré a s novými lidmi může být nastartován i nový život těchto orgánů. Fotbal přežije všechno," je si jistý Pelta.

S novou hlavou FIFA, což dříve nebo později může platit i pro UEFA, se budou měnit i jejich orgány. Česko by tak mohlo získat i místo ve výkonném výboru. „Jsem natolik soudný, že bych nekandidoval, a to z jazykových důvodů. Jsem členem komise pro kluby, ale do výkonného výboru to chce lepší znalost angličtiny. Domluvím se německy, ale angličtinu se učím a nemám ji na patřičné úrovni," přiznal Pelta.

V různých komisích jsou však další Češi. Především Rudolf Řepka v disciplinární a Dagmar Damková v rozhodcovské. „U ní vidím velkou perspektivu. Je respektovaná v Evropě i ve světě. Výbornou pozici má také Rudolf Řepka," podotkl Pelta.

Reklama

Související témata: