Hlavní obsah

Pelta jednal ve Vídni. Českou podporu zřejmě dostane Infantino

Švýcar Gianni Infantino podle všeho bude mít podporu FAČR při únorové volbě prezidenta FIFA. Podpoří ho dalších pět zemí, jejichž zástupci se zúčastnili schůzky ve Vídni. Zcela jednoznačně se na webových stránkách vyjádřilo vedení Slovenského fotbalového svazu. FAČR to zatím oficiálně nepotvrdila.

Foto: Denis Balibouse, Reuters

Generální sekretář UEFA Gianni Infantino.

Článek

Dá se ovšem očekávat Infantinova podpora i ze strany dalších evropských zemí. Otázkou je, co přinesou zákulisní jednání ještě těsně před volbou. Dosavadní generální sekretář UEFA už má údajně vyjednané i hlasy z Ameriky.

FAČR na schůzce ve Vídni zastupoval předseda Miroslav Pelta a generální sekretář Rudolf Řepka.

Volby šéfa FIFA se uskuteční 26. února a v prvním kole je k vítězství nutné získat dvě třetiny hlasů, v následujících už stačí prostá většina.

FIFA hledá nástupce za Seppa Blattera, který vládl od roku 1998 a po vypuknutí rozsáhlé aféry dal funkci k dispozici. Navíc dostal stejně jako předseda UEFA Michel Platini osmiletý zákaz činnosti kvůli uplácení.

Tradiční Summit 5 zemí ze středoevropského regionu, během kterého se předsedové a generální sekretáři české, slovenské, rakouské, polské a maďarské asociace potkali už počtvrté, zažil novinku. K jednacímu stolu byli do Vídně přizváni zástupci lichtenštejnské asociace.

Na stránkách FAČR se píše, že se řešily především záležitosti spojené s blížící se volbou předsedy FIFA a všechny varianty, které při ní mohou nastat. První alternativou je zjevně podpora Infantina.

Ještě se však také čeká na rozhodnutí CAS v Lusanne, kde se o očištění snaží Michel Platini, který se zprvu zdál být hlavním favoritem pro volby. Ale i kdyby byl zbaven suspendace, podle všeho kandidaturu už nezvládne.

"Důležitým tématem (vídeňského summitu) bylo také mistrovství Evropy ve Francii a především otázka ticketingu," nastínil Řepka. Pátý summit se v příštím ročníku uskuteční ve Varšavě, Praha jej hostila předloni.

Zástupci Afriky podpoří ve volbách šéfa FIFA současného šéfa asijského fotbalu Salmána bin Ibráhíma Chalífu. Oznámili to již dříve viceprezidenti čtyřiapadesátičlenné konfederace CAF Suketu Patel a Almamy Kabele Camara po zasedání výkonného výboru ve Rwandě. Padesátiletý bahrajnský šejk tak dostal přednost před jediným africkým zástupcem mezi pěticí kandidátů Tokyem Sexwalem z JAR.

O post prezidenta FIFA se ucházejí ještě Francouz Jérome Champagne a jordánský princ Alí bin Husajn.

Reklama

  1 : 0 West Ham - Leverkusen 1 : 0 74. min Živě
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen
  2 : 0 pp Fiorentina - Plzeň 2 : 0 pp   dohráno
20240418T18 : 45:00+0200
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina
Plzeň