Hlavní obsah

FIFA suspendovala bývalého sekretáře Valckeho na 12 let

Curych

Bývalý generální sekretář FIFA Jérome Valcke nesmí 12 let působit ve fotbale. Etická komise Mezinárodní fotbalové federace ho potrestala za korupci v souvislosti s ilegálním prodejem vstupenek na předloňské mistrovství světa v Brazílii. V důsledku toho byl už v polovině ledna propuštěn z funkce. Vedle zákazu činnosti byl Valcke také potrestán pokutou ve výši 100 000 švýcarských franků (2,5 miliónu korun).

Foto: Dmitry Lovetsky, ČTK/AP

Bývalý generální sekretář FIFA Jerome Valcke.

Článek

Některé lístky na světový šampionát bylo údajně možné koupit až za trojnásobek ceny, Valcke prý s prodejem vstupenek na černém trhu souhlasil a měl z něj prospěch. Pětapadesátiletý Francouz v minulosti označil obvinění za smyšlené a urážlivé.

"V průběhu vyšetřování však vyšlo najevo hned několik dalších pochybení. Zejména zneužívání cestovních výdajů a předpisů souvisejících s prodejem mediálních práv a také ničení důkazů," stojí v prohlášení etické komise.

Skandály vyvrcholily loni

Kvůli vyšetřování byl Valcke původně uvolněn z funkce na 90 dní, následně mu byla suspendace prodloužena o dalších 45 dní a v polovině ledna byl z funkce natrvalo propuštěn.

V roli generálního sekretáře FIFA působil Valcke od roku 2007 a byl pravou rukou prezidenta Seppa Blattera, za jehož vedení federace čelila několika korupčním aférám. Skandály vyvrcholily zatýkáním funkcionářů loni před květnovou volbou nového šéfa Mezinárodní fotbalové federace. Blatter poté oznámil odchod z funkce a v únoru čeká FIFA nová prezidentská volba.

Zadrženo bylo celkem 27 činovníků, kteří čelí obvinění z uplácení při prodeji vysílacích a marketingových práv. Za korupci byl potrestán také Blatter, jenž stejně jako předseda UEFA Michel Platini dostal osmiletý zákaz působení ve fotbale. Vyšetřovatelé navíc prověřují možné uplácení při volbách pořadatelů světových šampionátů v letech 2018 (Rusko) a 2022 (Katar).

Reklama

  1 : 1 West Ham - Leverkusen 1 : 1 dohráno
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen
  2 : 0 pp Fiorentina - Plzeň 2 : 0 pp   dohráno
20240418T18 : 45:00+0200
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina
Plzeň