Hlavní obsah

Platini v odvolacím řízení vypovídal osm hodin a byl spokojený

Aktualizováno

Suspendovaný předseda Evropské fotbalové unie Michel Platini osm a půl hodiny vypovídal v sídle FIFA v Curychu v případu svého odvolání proti osmiletému zákazu působení ve fotbale. Průběh slyšení pak označil za uspokojivý.

Foto: Walter Bieri, ČTK/AP

Vždy s úsměvem... Suspendovaný předseda Evropské fotbalové unie Michel Platini dorazil do sídla FIFA v Curychu na slyšení ohledně svého odvolání proti osmiletému zákazu působení ve fotbale.

Článek

"Bylo to dobré slyšení, vedené upřímnými lidmi. Tentokrát mi naslouchali lidé, kteří byli součástí fotbalové rodiny, kteří vědí, o co tu jde. Jsem spokojený a teď uvidíme, co přijde," řekl Platini. Verdikt očekává do konce tohoto týdne.

Francouzský funkcionář bojuje proti trestu, který dostal společně s prezidentem FIFA Seppem Blatterem kvůli netransparentní platbě považované za úplatek. Už před jednáním opakovaně odmítl, že by se provinil.

"Nic jsem neudělal, nemám se tak čeho bát," prohlásil trojnásobný držitel Zlatého míče pro nejlepšího fotbalistu Evropy, který procházel mezi novináři pěšky, když odmítl odvoz autem z nedalekého hotelu. "Hodně mě to štve, protože jako hráč jsem nikdy nedostal ani červenou kartu. Ale dnes máme svědky, tak uvidíme, co se stane," naznačil možný zvrat v celé kauze.

Šedesátiletý Platini byl spolu s Blatterem v prosinci suspendován na osm let za podezřelou finanční transakci z roku 2011. Bývalý vynikající záložník tehdy obdržel od Blattera dva milióny švýcarských franků, údajně za poradenskou činnost v letech 1999 až 2002. Neexistuje o tom ale žádný doklad.

Oba tak byli suspendováni za porušení etických pravidel, nicméně vyhnuli se přísnějšímu trestu, protože jim nebyla dokázána korupce. Pokud by se prokázala, etická komise požaduje doživotní trest.

Pokud odvolací komise FIFA trest potvrdí, Platini je připraven pokračovat v boji u sportovní arbitráže CAS v Lausanne. Blatterovo odvolání se bude projednávat v úterý. FIFA by výsledek měla oznámit ještě tento týden.

Reklama