Hlavní obsah

Terminátor Blatter vyhrožuje návratem: Jsem nezastavitelný jako horská koza

Radek MalinaSport.czPrávo

Potupně končí éra Seppa Blattera ve vedení FIFA. Prezidentem Mezinárodní fotbalové federace byl zvolen v roce 1998, prakticky celé jeho panování však provázela obvinění z nekalých praktik a přijímání úplatků. Nakonec mu ránu do vazu zasadilo spojenectví s Michelem Platinim, šéfem UEFA. Oba dostali zákaz působení ve fotbale na osm let! Až bude 26. února zvolen nový předseda FIFA, po Blatterovi zůstane pachuť úplatků, které byly synonymem pro období jeho vlády.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda FIFA Sepp Blatter

Článek

„FIFA stále pracuje dobře! Nejsem nejchytřejší člověk na světě, ale nejsem blázen. Nikdy jsem neztratil rozum. Je mi líto, že jsem stále používán jako boxovací pytel," odmítl nařčení devětasedmdesátiletý Švýcar, když byl v prosinci minulého roku potrestán osmiletým zákazem působení ve fotbalu.

Etická komise FIFA nejprve v říjnu na 90 dní zastavila činnost Blatterovi i Platinimu, který měl být protikandidátem při únorových volbách. Následně pak v prosinci vynesla osmiletou stopku! Důvod? Před pěti lety dostal Platini od Blattera dva milióny švýcarských franků za údajnou práci v roli poradce na přelomu tisíciletí. Jenže o transakci neexistuje žádný doklad.

Začínal u ledu

Blatter se narodil ve skromné rodině v alpském městě Visp. Podle vzpomínek byl v místní škole jediným klukem s předpoklady pro profesionální fotbalovou kariéru. Vystudoval obchodní administrativu.

Po absolvování vojenské služby ve švýcarské armádě, kde se vypracoval až k hodnosti plukovníka, se uplatnil v hodinářském průmyslu a ještě, než se stal v roce 1975 technickým ředitelem FIFA, působil u švýcarské hokejové federace jako generální sekretář. Následně jej vlivní mecenáši z fotbalového prostředí coby slibně vyhlížejícího obchodníka přetáhli na svoji stranu. Stal se generálním tajemníkem FIFA. A jako velký polyglot (mluví plynně německy, francouzsky, anglicky, španělsky a italsky) začal budovat obrovskou sféru vlivu.

Když byl prvně zvolen prezidentem FIFA v roce 1998, v rodné zemi jej oslavovali jako hrdinu. V hlasování tehdy těsně porazil švédského soupeře Lennarta Johanssona. Byť se okamžitě objevilo v souvislosti s Blatterem podezření z úplatkářství, jeho pozicí to neotřáslo.

V rodné vsi po Blatterovi pojmenovali školu, pořádají sportovní dny na jeho oslavu a v tělocvičně visí portrét slavného rodáka... „Byli jsme hrdí, že je Švýcar na tak velké pozici u významné mezinárodní organizace," řekl Roland Buechel, švýcarský člen parlamentu, pro BBC.

V roce 2001 se marketingový partner FIFA, švýcarská firma ISL, zhroutila do konkursu s dluhy přes sto milionů dolarů. Vyšetřování ukázalo, že desítky miliónů byly použity na úplatky v komerční sféře. Zpráva FIFA však chování předsedy označuje jen za „neohrabané" a odmítá, že by se dopustil etického pochybení.

O rok později generální tajemník FIFA Michel Zen-Ruffinen obvinil Blattera z korupce, zneužívání moci a střetu zájmů. Švýcarský boss největší fotbalové organizace čelil vzpouře dalších vysokých členů FIFA, jenže v kandidatuře na další období afrického vyzyvatele Kamerunce Hayatoua porazil a dál pevně vládl.

Pranic jej nepoškodilo, když se vynořila obvinění z prapodivného prodeje televizních práv. Další ránu zasadil Blatterovi viceprezident FIFA Jack Warner, prezident federace Trinidadu a Tobaga. Byl obviněn z rozsáhlého podvodu při prodeji vstupenky na MS 2006, které distribuoval přes cestovní kancelář vlastní rodiny.

Sbíral exotické hlasy

Blatterovo impérium sice inkasovalo jeden direkt za druhým v podobě nařčení z korupce a přijímání úplatků, ale Švýcar si udržoval velký vliv. Utrácel desítky tisíc dolarů za cesty po světě, při nichž se účastnil národních konferencí, debatoval s místními funkcionáři a hlavně dodával peníze FIFA na projekty lokálního rozvoje.

A protože podle pravidel má hlas Německa či Anglie stejnou váhu jako v případě Guatemaly, Guamu či Guayany, dařilo se prezidentovi FIFA odvracet všechny pokusy o svržení.

Blatter přitom nijak netajil, že nesnáší opozici. Odmítal televizní debaty s kritiky či protikandidáty při volbách. „Mohu odpustit, nikoliv zapomenout," vzkázal zlověstně, když se jej někdo cílenými výtkami pokusil vyvést z rovnováhy.

Když v roce 2010 oznámil jako pořadatele mistrovství světa 2018 Rusko a 2022 Katar, začaly na povrch vyplouvat skandály. Nejen v souvislosti s prapodivným průběhem voleb. Obvinění z úplatkářství a korupce byla samozřejmostí Švýcarova třetího funkčního období. Čtyři ze šesti prezidentů regionálních konfederací sice pod tlakem obvinění rezignovali, přesto byl v následujícím roce Švýcar zvolen na další funkční období.

Mnohými byl považován za despotu a darebáka, jiní jej však oslavovali jako zachránce. Hlasů z odlehlejších koutů planety si velmi vážil. Obědval s prezidentem Kuby, o pár dnů později s předsedou vlády Guineje, aby se následně sešel s prezidentem JAR. Nebál se přirovnat FIFA k suverénnímu národu. A že se obvinění z korupce jen hrnula? Blatter mezi všemi bravurně kličkoval a dál držel pozici.

Jako horská koza

Aby nebylo trablů málo, nevyvaroval se ani společenských přehmatů, když v roce 2013 tvrdil, že ve fotbale neexistuje rasismus. „Pokud se snad nějaký náznak objeví, vše by se mělo vyřešit podáním ruky a jít dál," prohlásil. Vše pak ještě vyšperkoval při návštěvě Kataru. „Homosexuální fanoušci by se během šampionátu v Kataru měli zdržet sexu. No, vlastně by měli zanechat jakýchkoliv sexuálních aktivit," prohlásil Blatter v reakci na skutečnosti, že v dějišti mistrovství světa 2022 je homosexualita nezákonná. Obvinění z korupce už byla přitom koloritem Blatterova života...

Lavina, která Švýcara smetla, se utrhla 27. května 2015. Časně ráno bylo v Curychu zadrženo 14 fotbalových funkcionářů kvůli korupci. Šlo o současné i bývalé členy výkonného výboru FIFA. „Organizace potřebuje hlubokou restrukturalizaci," připustil Blatter. Na svůj post však rezignovat odmítl. „Jsem prezident, prezident pro každého. Na konci funkčního období předám svému nástupci organizaci v silné pozici a vynikající kondici," prohlásil v červnu 2015 při kongresu, než byl zvolen na páté volební období. „Jsem jako horská koza, která jde, jde a jde. Nemohu být zastaven," komentoval svůj úspěch.

Následně v září švýcarští vyšetřovatelé oznámili, že zahájili trestní řízení proti Blatterovi kvůli zpronevěře a špatnému hospodaření. Ani naléhání čtyř největších sponzorů FIFA, z nichž jeden sponzoruje MS už od roku 1982, Švýcara nezviklalo. „Chci udělat to nejlepší pro naši organizaci," hájil se Blatter, jehož plat coby prezidenta FIFA nebyl nikdy v historii zveřejněn.

Když byl Blatter v prosinci suspendován a následně potrestán etickou komisí FIFA, doslova běsnil. Dál tvrdošíjně odmítal všechna obvinění. A když se při tiskové konferenci na konci minulého roku hájil a ve čtyřech jazycích ujišťoval, že nikdy nepřijal úplatek, hodinovou plamennou řeč zakončil ve stylu filmového Terminátora: „Vrátím se!"

KOHO SE KAUZA TAKÉ DOTKLA
Jérome Valcke
Bývalý generální sekretář FIFA dostal zákaz působení ve fotbale na 12 let a pokutu 100 tisíc švýcarských franků (2,5 miliónu korun). Valcke podle vyšetřování souhlasil s ilegálním prodejem vstupenek na MS v Brazílii. Z trojnásobně předražených vstupenek měl pětapadesátiletý Francouz provizi.
Jack Warner
Potrestán doživotním zákazem působení ve fotbale. Dvaasedmdesátiletý rodák z Trinidadu a Tobaga si před volbou pořadatele MS 2010 řekl o úplatek 10 miliónů dolarů, americké úřady jej vyšetřovaly kvůli zpronevěře 750 tisíc dolarů určených v rámci charity pro oběti zemětřesení na Haiti v roce 2010.
Chuck Blazer
Rovněž doživotní zákaz působení ve fotbale. Přiznal se k braní úplatků během šestnácti let ve vedení FIFA. Podle vyšetřovatelů dostal provizi z úplatku za přidělení MS 2010 Jihoafrické republice, americkým úřadům se přiznal k finančním podvodům, praní špinavých peněz, platebním machinacím. Rozhodl se spolupracovat s FBI.
Mohamed bin Hammám
Šestašedesátiletý Katařan byl patnáct let členem nejužšího vedení FIFA. Už v roce 2012 dostal doživotní zákaz působení ve fotbale, když se snažil za úplatu zajistit hlasy při volbě předsedy FIFA. O dva roky později byl obviněn z uplácení funkcionářů při volbě MS 2022, které dostal Katar.
Joao Havelange, Ricardo Teixeira
Bývalý šéf FIFA z Brazílie a jeho krajan, někdejší šéf brazilského fotbalu, byli před pěti lety švýcarskými vyšetřovateli obviněni, že se nezákonně obohacovali při prodeji televizních práv. Podle šetření přijali platby ve výši 22 miliónů švýcarských franků (463 miliónů korun).
FIFA mafia
Mediální označení britských deníků pro skupinu devíti členů nejužšího vedení FIFA a pěti lidí z napojených marketingových firem, kteří jsou obviněni na základě šetření amerických úřadů z přijímání úplatků. Jejich výše za poslední dvě desetiletí přesáhla 150 miliónů dolarů (3,7 miliardy korun).

Reklama

Související témata: