Hlavní obsah

Finalisté loňské Copy América se letos utkají už ve skupině

New York

Už v základní skupině mistrovství Jižní Ameriky se v červnu ve Spojených státech utkají loňští finalisté Chile a Argentina. Fotbalová Copa América s přízviskem Centenario, jež se bude hrát mimo tradiční čtyřletý cyklus a poprvé i jinde než na jihoamerickém kontinentu, má oslavit stoleté výročí konfederace CONMEBOL i samotného turnaje. Letošní Copy se zúčastní šestnáct místo obvyklých dvanácti týmů.

Foto: Albert Gea, Reuters

Barcelonský Lionel Messi se může těšit na další Copu Amériku.

Článek

"Narazit znovu na Argentinu znamená o starost navíc," řekl po losování nový chilský trenér Juan Antonio Pizzi. "S loňským finále se to nedá srovnávat, to bylo něco mimořádného," kontroval jeho argentinský protějšek Gerardo Martino. Ve skupině D doplní aktuálně druhý a pátý tým světového žebříčku FIFA Panama a Bolívie.

Chilané v loňském finále po bezgólové remíze zvítězili v penaltovém rozstřelu 4:1 a na domácí půdě slavili premiérový triumf. Argentinci naopak nevyužili možnost dotáhnout se 15. titulem na rekordmany turnaje Uruguayce.

Zvláštní podtext bude mít i zahajovací duel mezi USA a Kolumbií. Oba týmy se na americké půdě utkaly už na mistrovství světa 1994. Překvapivé vítězství domácích 2:1 zaplatil životem střelec vlastního gólu Andrés Escobar, jenž byl po návratu do Kolumbie zavražděn.

O první trofej se seniorskou reprezentací by měl v létě usilovat argentinský kapitán a pětinásobný nejlepší hráč světa Lionel Messi, jenž už přislíbil svou účast. Fanoušci i pořadatelé doufají, že ho napodobí další jihoamerické hvězdy v čele s Brazilcem Neymarem, Uruguaycem Luisem Suárezem či Chilanem Alexisem Sánchezem.

Los fotbalového mistrovství Jižní Ameriky Copa América Centenario:
Skupina A: USA, Kolumbie, Kostarika, Paraguay
Skupina B: Brazílie, Ekvádor, Haiti, Peru
Skupina C: Jamajka, Mexiko, Uruguay, Venezuela
Skupina D: Argentina, Chile, Panama, Bolívie
Turnaj se uskuteční 3. až 26. června v USA

Reklama

  1 : 1 West Ham - Leverkusen 1 : 1 dohráno
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen
  2 : 0 pp Fiorentina - Plzeň 2 : 0 pp   dohráno
20240418T18 : 45:00+0200
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina
Plzeň