Hlavní obsah

Nespravedlnost pod českým dohledem. Chelsea jásá, Valencie soptí a obrací se na UEFA

Vypadli a po zjevné nespravedlnosti jsou pořádně naštvaní. Mladí fotbalisté Valencie oprávněně cítí křivdu po osmifinále juniorské Ligy mistrů na hřišti Chelsea. V normální hrací době se oba týmy rozešly smírně 1:1, v rozstřelu, v němž španělskému celku nebyla uznána regulérní branka, byli nakonec úspěšnější domácí (5:3). Švýcarský sudí Adrien Jaccottet chybně rozhodl, že míč z kopačky Alberta Gila neskončil v bráně. Na průběh utkání a na záležitosti s ním spojené, jak je uvedeno na webu FAČR v přehledu mezinárodních aktivit českých činovníků, dohlížel coby delegát Patrik Filípek, nedávno ještě také sudí-asistent.

Neuznaný gól mladíků Valencie.

 
Článek

Zápas byl plný penalt. Na konci úvodního poločasu po první z nich valencijský Carlos Soler srovnal na 1:1, v závěru měli hosté výhodu dalšího pokutového kopu. Ismael Martinez Muela neuspěl, a tak došlo na penaltový rozstřel, v němž se hned při prvním pokusu ukázalo, že ke konstrukci branky navařený doplněk na upevnění sítě může vlastně rozhodnout o osudu celé bitvy. Samozřejmě za klíčového přispění nepozorného arbitra.

V českých poměrech nemá nic podobného na brance podle pravidel co dělat. Obdobné doplňky už léta nejsou k vidění ani na mezinárodní scéně. V Cobhamu, tréninkovém centru Chelsea, ale bylo pod česko-švýcarským dohledem vše jinak. Jak ukazuje video, v brance bylo umístěno hned několik podobných součástí.

A tak Alberto Gil sice pálil přesně k tyči, ale balón se pro něj hodně nešťastně odrazil právě od výztuže. Sudí si nebyl jistý, oslnivým postřehem se zjevně nemohl pochlubit ani asistent. Branku neuznali a při rozstřelu bezchybní domácí postupují.

Španělé, kteří záhy měli k dispozici i záznam potvrzující nesprávný verdikt arbitra, začali soptit, ale na hřišti jim to nebylo nic platné a zásadní změnu nelze očekávat ani po jejich protestu. Opakování utkání je dle regulí a zásad fotbalových organizací prakticky vyloučené. „Fanouškům ale oznamujeme, že to tak nenecháme a budeme protestovat. Věříme ve vhodnou reakci UEFA. A děkujeme Chelsea, že alespoň sportovně uznala, že to byl gól," vyjádřili se zástupci klubu podle britských médií.

Pravidla a zvyklosti to sice neumožňují, ale bylo by podle vás vhodné, aby se v takovémto případě utkání opakovalo?
Ano
11,6 %
Ne
8,6 %
Jen rozstřel
79,8 %
Celkem hlasovalo 10374 čtenářů.

Reklama

Související témata: