Hlavní obsah

FIFA snížila Blatterovi i Platinimu trest o dva roky

Aktualizováno

Odvolací komise Mezinárodní federace FIFA snížila končícímu prezidentovi Seppu Blatterovi a šéfovi UEFA Michelu Platinimu trest za porušení etických pravidel z osmiletého zákazu působení ve fotbale na šestiletý. Pykají za podezřelou transakci dvou miliónů švýcarských franků z roku 2011.

Foto: Walter Bieri, ČTK/AP

Michel Platini před sídlem FIFA v Curychu.

Článek

Platini před pěti lety dostal tuto částku od Blattera, oba tvrdili, že za poradenskou činnost, o transakci ale neexistuje žádný doklad. Etická komise nejprve v říjnu oba funkcionáře na 90 dní suspendovala a v prosinci je potrestala zákazem činnosti ve fotbale na osm let.

Odvolací komise FIFA, která oba 15. a 16. února v Curychu vyslechla, nyní distanc zmírnila. V dnešním prohlášení uvedla, že trest snížila na základě polehčujících okolností, jimiž jsou Blatterův i Platiniho dlouholetý přínos fotbalu.

Potvrdila však, že se oba dopustili porušení etických pravidel. Šedesátiletý Platini navíc musí do 30 dnů zaplatit pokutu 80 tisíc švýcarských franků (asi dva miliony korun), devětasedmdesátiletý Blatter 50 tisíc franků.

Oba funkcionáři vinu popírají a hodlají se odvolat k Mezinárodní sportovní arbitráži CAS v Lausanne. Platini se kvůli trestu nemůže zúčastnit páteční volby nového šéfa FIFA po odcházejícím Blatterovi.

"Je to urážlivé, ostudné a politické rozhodnutí. Obvinění proti mě jsou nepodložená a nereálná z hlediska faktů a vysvětlení, které jsem dal během svého slyšení. Použiju všechny opravné prostředky, počínaje CAS. Budu bojovat až do konce, abych ukázal, že jsem nevinný," reagoval na dnešní verdikt Platini.

Reklama