Hlavní obsah

Pelta bude ve volbě prezidenta FIFA podporovat Infantina

Předseda Fotbalové asociace ČR Miroslav Pelta bude při páteční volbě prezidenta FIFA podporovat evropského kandidáta Gianniho Infantina. Rozhodl se tak po dnešním kongresu Evropské fotbalové unie UEFA.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Předseda FAČR Miroslav Pelta.

Článek

"Evropa je ve volbách jednotná. Jako člen UEFA proto jdeme do volby s evropským kandidátem," řekl Pelta po dnešních jednání Radiožurnálu. Očekává, že se rozhodne mezi Infantinem a šajchem Salmánem bin Ibráhímem Chalífou. A to zřejmě až ve druhém kole.

"To jsou pro mě favorité na postup do druhého kola. V prvním kole kontinenty deklarují, že podporují své kandidáty. Uvidíme, jak to bude pak. UEFA určitě bude mít názor i pro druhé kolo. Zásadní podle mě bude, jak se rozhodne Afrika," uvedl Pelta.

S Platinim by nebylo co řešit

Sám zatím ale není přesvědčen, že má Infantino takovou pozici, aby volbu vyhrál. "Jeho slabina je, že je to generální sekretář. Kdyby tam byl Platini jako předseda UEFA, nebylo by co řešit. Ale z generálního sekretáře UEFA se stát prezidentem FIFA by byl husarský kousek," řekl šéf českého fotbalu.

I kdyby ale páteční volbu vyhrál jiný kandidát, podle Pelty by to neměl být problém. "Po dlouholeté nadvládě Seppa Blattera je třeba udělat za minulostí tlustou čárou a začít s čistým štítem. A jak Infantino tak šajch Salmán takový restart přinášejí. Měli jsme dnes možnost si vyslechnout všechny kandidáty a jsou to lidé s potřebnými znalostmi a zkušenostmi," dodal.

O prezidentský post se ucházejí také jordánský princ Alí bin Husajn, bývalý blízký Blatterův spolupracovník Jérome Champagne a jihoafrický obchodník Tokyo Sexwale.

Reklama