Hlavní obsah

Kongres FIFA schválil reformy, které mají pomoci v boji s korupcí

Curych
Aktualizováno

Mimořádný kongres Mezinárodní fotbalové federace schválil reformy, které mají pomoci zvýšit transparentnost FIFA potýkající se s korupční aférou. Mimo jiné tak všichni vrcholní funkcionáři včetně prezidenta mohou být v budoucnu zvoleni maximálně třikrát na dobu čtyř let. Reformy mají začít platit do 60 dnů.

Foto: Ruben Sprich, Reuters

Francois Carrard hovoří během kongresu FIFA v Curychu.

Článek

Pro zavedení reforem bylo 89 procent z 207 hlasujících delegátů, přičemž k přijetí stačilo 75 procent.

"Reformy jsou potřeba, aby přinesly kulturní změnu FIFA. Přinášejí více demokracie a transparentnosti. Je to základ pro nového prezidenta a nové vedení, jak budovat budoucí FIFA. Není to ale konec procesu, nýbrž jeho začátek. Bude trvat roky, než si FIFA vybuduje reputaci, jakou si zaslouží," řekl šéf nezávislé reformní komise Francois Carrard. "Jsem rád, že reformy přijala taková většina delegátů," dodal.

Změna výkonného výboru na dozorčí radu má pomoci oddělit manažerské a politické funkce. Rada se bude starat o politiku a strategii, komerční záležitosti přejdou pod generální sekretariát. Členové rady budou voleni jednotlivými konfederacemi, revizní komise FIFA však prověří jejich poctivost. Rovněž se budou zveřejňovat odměny funkcionářů.

Součástí reforem je i povinnost, aby každá ze šesti konfederací vyslala do rady alespoň jednu ženu. Mezi nejvlivnější ženy v UEFA patří Češka Dagmar Damková, která je členkou komise rozhodčích, a mohla by tak být jednou z kandidátek.

Proti reformám se veřejně postavil pouze zástupce Palestiny chilského původu Gonzalo Boye, který neviděl v novém návrhu transparentnost s vysvětlením, že chybí více kontrolních orgánů.

Přehled reforem schválených na mimořádném kongresu FIFA:
- Prezident má především reprezentativní funkci. Má jeden hlas v nově vznikající dozorčí radě. Navrhuje generálního sekretáře. Ve funkci může být maximálně 12 let.
- Rada nahrazuje výkonný výbor a slouží jako dozorčí rada. Má 37 členů včetně prezidenta (dříve 25). Schvaluje provozní rozhodnutí. Zabývá se jen politickými a strategickými záležitostmi, nikoli obchodními. Členové mohou být ve funkci maximálně 12 let.
- Generální sekretář se zabývá každodenními záležitostmi FIFA. Navrhuje ho předseda a volí Rada.
- Místo 26 stálých komisí bude jen devět komisí, v nichž budou externí experti.
- Etická komise a disciplinární komise musí být plně personálně nezávislé.
- Každá konfederace jmenuje do Rady alespoň jednu ženu. Rovnoprávnost žen a mužů je zanesena ve stanovách.

Reklama