Hlavní obsah

Novým šéfem světového fotbalu je evropský kandidát Infantino, Pelta jeho volbu vítá

Curych
Aktualizováno

Už je jasno! Novým prezidentem Mezinárodní fotbalové federace FIFA se stal další Švýcar - Gianni Infantino, kandidát, kterého takřka jednotně prosazovala Evropa, tedy i šéf FAČR Miroslav Pelta. Dosavadní generální sekretář UEFA ve druhém kole volby získal 115 hlasů. Porazil tři protikandidáty ziskem nadpoloviční většiny. Na mimořádném kongresu v Curychu se rozhodlo o nástupci Seppa Blattera, který fotbalu vládl od roku 1998. Kvůli rozsáhlé korupční aféře kolem FIFA, která vypukla loni v květnu, však ve funkci skončil.

Foto: Michael Probst, ČTK/AP

Nový prezident FIFA Gianni Infantino.

Článek
Fotogalerie

Pětačtyřicetiletý Infantino se do voleb přihlásil až jako náhradník za prezidenta UEFA Michela Platiniho, který byl vyšetřován kvůli korupci a začátkem roku z boje nakonec odstoupil. Evropskou jedničkou se místo francouzské fotbalové legendy stal specialista na právo a administrativu, který působil v UEFA od roku 2000.

Na Infantina čeká nelehký úkol dostat FIFA z krize, kterou odstartovalo loňské zatčení vysokých funkcionářů kvůli podezření z korupce. "Už je to ale pryč. Nyní nás čeká nová éra, jejíž hlavním bodem bude fotbal. Budeme provádět reformy a oddaně pracovat. Chci být prezidentem všech 209 členských asociací. Společně obnovíme pověst FIFA," řekl nový šéf federace ve svém prvním projevu.

Vizitka Gianniho Infantina (45), nového prezidenta FIFA:
Datum a místo narození: 23. března 1970, Brig (Švýcarsko); má italské kořeny (z Kalábrie a Lombardie)
Státní příslušnost: Itálie/Švýcarsko
Vzdělání: právo na univerzitě ve Fribourgu
Fotbalová funkcionářská kariéra: generální sekretář UEFA (od října 2009)
Ostatní:
- Působil jako poradce řady fotbalových orgánů a klubů; v UEFA je od roku 2000, od té doby vystřídal několik funkcí (vedl například právní a licenční oddělení, generálním sekretářem byl dočasně už v roce 2007).
- Lídrem evropské kandidatury na prezidenta FIFA se Infantino stal loni na podzim poté, co šéf UEFA Michel Platini dostal spolu s dosluhujícím předsedou FIFA Seppem Blatterem zákaz působení ve fotbale kvůli netransparentní odměně.
- Infantino se nedávno vyjádřil, že v případě svého zvolení do čela FIFA by chtěl v budoucnu rozšířit počet účastníků mistrovství světa z 32 na 40. Rád by navázal na expanzi evropského šampionátu: letos bude ve Francii místo dosavadních 16 hrát 24 týmů.
- Hovoří italsky, francouzsky, německy, anglicky, španělsky i portugalsky.
Rodina: ženatý; s manželkou, která je libanonského původu, mají čtyři děti.

"Právě strhující skvělý projev zajistil Gianni Infantinovi překvapující množství hlasů v prvním kole a určitě mu pomohl ke konečnému vítězství. Díky němu se ve druhém kole na jeho stranu přiklonila většina hlasujících, kteří v prvním kole volili protikandidáty. Přestože atmosféra v Curychu byla velmi napjatá, volbu považuji za velmi korektní," glosoval přímo v Curychu pro asociační fotbal.cz volbu prezidenta FIFA šéf českého fotbalu Miroslav Pelta.

„Je dobře, že zvítězil evropský kandidát. Evropa je ve fotbalovém světě nejsilnější, my jsme její součástí a podporu evropského kandidáta jsme od začátku preferovali. Infantino by mohl být strůjcem mnohých změn, které je ve FIFA potřeba přijmout, a jež by měly vést ke stabilizaci světového fotbalu. Je to samozřejmě dobrá zpráva i pro český fotbal," věří Pelta.

Volbu vítá i Blatter

I Blatter volbu svého nástupce do prezidenteské funkce uvítal. "S jeho zkušenostmi, odbornými, strategickými a diplomatickými schopnostmi má všechno pro to, aby pokračoval v mé práci a opět stabilizoval FIFA," uvedl dlouholetý vládce světového fotbalu.

Infantino vyhrál už první kolo, v němž získal 88 hlasů, o tři více než  největší konkurent a očekávaný favorit šajch Salmán bin Ibráhím Chalífa. Potřeba ovšem bylo 138, tedy dvě třetiny. Ve druhém kole se k němu přiklonili voliči outsiderů Alího bin Husajna, který v prvním kole dostal 27 hlasů, ale ve druhém už jen čtyři, a Jéroma Champagna. Ten ve druhém kole nedostal ani jeden hlas oproti předchozím sedmi. Salmán bin Ibráhím Chalífa obdržel 88 hlasů.

Devátý prezident v řadě

Infantino se stal devátým řádným prezidentem FIFA. Funkci převzal od devětasedmdesátiletého Blattera, který byl loni znovuzvolen, ale kvůli rozsáhlé korupční aféře dal funkci k dispozici. Na konci minulého roku byl suspendován a následně potrestán spolu s šéfem UEFA Platinim zákazem působení ve fotbale na šest let kvůli netransparentní platbě. Od té doby dočasně vedl FIFA Kamerunec Issa Hayatou.

Už před volbou odstoupil pátý z kandidátů Jihoafričan Tokyo Sexwale.

Hlavním favoritem byl šajch Salmán, šéf asijského fotbalu, jenž měl mít podporu dvou velkých konfederací Afriky a Asie, které mají dohromady 98 hlasů.

Přehled dosavadních předsedů FIFA:
Robert Guérin (Francie, 1904-06),
Daniel Burley Woolfall (Anglie, 1906-18),
Jules Rimet (Francie, 1918-54),
Rodolphe William Seeldrayers (Belgie, 1954-55),
Arthur Drewry (Anglie, 1955-61),
Stanley Rous (Anglie, 1961-74),
Joao Havelange (Brazílie, 1974-98),
Joseph Blatter (Švýcarsko, 1998-2015)
Gianni Infantino (Švýcarsko, 2016- )

Reklama