Hlavní obsah

Svěží vítr, komentují média zvolení Infantina do čela FIFA

Za svěží vítr označují zahraniční média zvolení Gianniho Infantina novým prezidentem Mezinárodní fotbalové federace FIFA. Oceňují, že na rozdíl od dalších kandidátů není nijak navázán na svého předchůdce Seppa Blattera. Zároveň však zpochybňují, zda má na tuto funkci dostatek zkušeností a politické síly, neboť byl dosud znám hlavně jako hlavní postava losování evropských pohárů.

Foto: Michael Probst, ČTK/AP

Nový prezident FIFA Gianni Infantino.

Článek
Fotogalerie

"Infantino měl plnou podporu Evropy a slibuje naprostou transparentnost v budoucích volbách pořadatele mistrovství světa, v obchodních smlouvách a odměnách funkcionářům. Jeho zvolení znamená definitivní konec Blatterovy éry. Na FIFA nyní fouká svěží vítr," napsal španělský deník Sport.

Odstup pětačtyřicetiletého Švýcara od Blattera oceňuje i El Mundo. "Gianni Infantino předznamenává novou éru, protože porazil kandidáty, kteří byli favority předchozího prezidenta Seppa Blattera. Také odolal síle arabských peněz. Infantino je propagátorem finančního fair play a je schopen tyto principy přenést i na FIFA, kde se tomu Blatter dosud snažil vyhnout," uvedl španělský deník. "Povedlo se nového prezidenta odtrhnout od Blattera, což by měl být signál nové éry fotbalu," souhlasí Marca.

Objevují se však i názory, že dosavadní generální sekretář UEFA musí nejprve dokázat, že na takovou funkci má. Dosud byl znám hlavně jako moderátor losovacích aktů. "Novým prezidentem FIFA se stal 'Ten plešoun z losu Ligy mistrů', jak mu z legrace říkají přátelé," píše deník AS. "Z televize se rychle dostal do prezidentského křesla a teď je na něm, aby uspořádal strukturu FIFA do nové a transparentní podoby," dodal.

Podobný názor má i El País, podle kterého zatím nejde o silného prezidenta. "Infantino - od losovacích míčků až na trůn," hlásá v titulku. "Švýcar má úkol obnovit otlučený obraz FIFA a zaslouží si čas dokázat, že má na to, aby byl vůdcem světového fotbalu. Jeho úspěch je však práce na vedlejší koleji v Nové Guineji, Nikaragui nebo Kamerunu. Nebude tak silným prezidentem, jako byli jeho předchůdci Joao Havelange nebo Sepp Blatter," míní El País.

Nejčtenější nizozemský deník De Telegraaf zvolení Infantina považuje za signál světu, že to FIFA s přeměnou na transparentní organizaci myslí vážně. "Až budoucnost ukáže, zda je FIFA schopna obnovit samu sebe. S Infantinem ta šance je rozhodně větší než se šajchem Salmánem bin Ibrahímem Chalífou, který je ve vlastní zemi obviňován z porušování lidských práv. Restart FIFA neproběhne na papíře, ale díky správným lidem. A Infantino by měl být tím správným člověkem, protože na rozdíl od předchozího evropského kandidáta Michela Platiniho má čistý štít," napsal De Telegraaf.

Reklama