Hlavní obsah

Po Platinim se odvolal k arbitráži i Blatter

Ani Sepp Blatter se nechce smířit se zákazem působení ve fotbale. Proti šestiletému trestu se bývalý předseda mezinárodní federace FIFA odvolal ke Sportovnímu arbitrážnímu soudu v Lausanne a žádá jeho zrušení. Už před ním podnikl stejný krok šéf evropského fotbalu Michel Platini.

Foto: Christophe Ena, ČTK/AP

Sepp Blatter.

Článek

Oba byli potrestáni původně osmiletým distancem za to, že Platini obdržel od Blattera v roce 2011 dva milióny švýcarských franků (zhruba 50 miliónů korun) bez jakéhokoli dokladu. Muži tvrdí, že šlo o odměnu za poradenskou činnosti na základě jejich ústní dohody.

Odvolací komise FIFA jim trest zmírnila na základě polehčujících okolností, a sice za dlouholetý přínos fotbalu. Potvrdila však, že se dopustili porušení etických pravidel. Šedesátiletý Platini navíc musí zaplatit pokutu 80 tisíc švýcarských franků (asi dva milióny korun), osmdesátiletý Blatter 50 tisíc franků (asi 1,35 miliónu korun).

Blatter v minulém roce kvůli rozsáhlému korupčnímu skandálu kolem FIFA skončil ve funkci předsedy, kterou zastával od roku 1998. Platini byl původně mezi kandidáty na jeho místo a byl považován za favorita, po aféře s platbou od Blattera ale nakonec do voleb nezasáhl. Blatterovým nástupcem byl v únoru zvolen jiný Švýcar Gianni Infantino.

Reklama