Hlavní obsah

FIFA loni po letech byla ve ztrátě, prodělala téměř tři miliardy

Poprvé po 13 letech hospodařila Mezinárodní fotbalová federace v loňském roce se ztrátou, která činila 122 miliónů dolarů (2,9 miliardy korun). Do ekonomiky FIFA se výrazně promítla korupční aféra, které organizace čelí od loňského května.

Foto: © Arnd Wiegmann / Reuters, Reuters

Sídlo FIFA v Curychu.

Článek

V rámci své nové politiky federace poprvé odkryla platy svých vrcholných představitelů. Bývalý předseda Sepp Blatter, který loni skončil v čele FIFA po 17 letech, si v minulém roce vydělal 3,76 miliónu dolarů (téměř 90 miliónů korun). Někdejšímu generálnímu sekretáři Jéromu Valckemu, který byl stejně jako Blatter potrestán dlouholetým zákazem působení ve fotbale, vyplatila FIFA loni 2,2 miliónu dolarů. Vedení federace si rozdělilo celkem 27,9 miliónu dolarů, každý z členů výkonného výboru obdržel 300 000 dolarů.

Hospodaření FIFA skončilo ve výrazné ztrátě především proto, že od předloňského mistrovství světa v Brazílii se federaci nepovedlo uzavřít smlouvu s žádným významným sponzorem. Potenciální partneři čekali, jak se vyvine korupční skandál a jak dopadnou volby nového předsedy, kterým se v únoru stal Gianni Infantino.

"Bezprecedentní události, které se odehrály v roce 2015, měly velký vliv na finanční výsledky FIFA. Nicméně zdravé rezervy organizaci umožnily tuto bouři přečkat," uvedla FIFA v prohlášení. Rezervní fond federace se ztenčil o 183 miliónů dolarů na 1,34 miliardy.

Příjmy FIFA v loňském roce činily 1,152 miliardy dolarů. Náklady byly 1,274 miliardy, z toho 61,5 miliónu dolarů vydala federace za právní služby.

Fotbalovou federaci opustili významní partneři jako Sony a Emirates Airlines, které se zatím nepovedlo nahradit. Před světovým šampionátem v Rusku v roce 2018 zbývá FIFA podle agentury AP zaplnit 27 z 34 prázdných míst ve sponzorském portfoliu.

Švýcaři vyšetřují bývalého generálního sekretáře Valckeho

Švýcarské úřady zahájily trestní řízení proti bývalému generálnímu sekretáři FIFA Jéromu Valckemu, který dostal v únoru dvanáctiletý zákaz působení ve fotbale kvůli korupci. Vyšetřovatelé provedli domovní prohlídky a výslechy, nikoho však nezadrželi.

Vyšetřování bylo spuštěno na základě výsledků, k nimž dospěla etická komise FIFA, pro podezření "z různých trestných činů". Etická komise potrestala Valckeho v únoru za korupci v souvislosti s ilegálním prodejem vstupenek na předloňské mistrovství světa v Brazílii. Navíc mu udělila pokutu 100 000 švýcarských franků (2,5 miliónu korun).

Již v lednu byl pětapadesátiletý Francouz propuštěn z funkce generálního sekretáře FIFA, kterou zastával od roku 2007.

Od loňského září je ve Švýcarsku, kde FIFA sídlí, vyšetřován i její bývalý předseda Sepp Blatter. Osmdesátiletý Švýcar je podezřelý ze zpronevěry a zneužití pravomoci.

Reklama

Související témata: