Hlavní obsah

FIFA získala do roku 2030 nového čínského sponzora

Mezinárodní fotbalová federace (FIFA) získala prvního nového sponzora od roku 2013. S čínskou společností Dalian Wanda podepsala smlouvu do roku 2030, jež zahrnuje čtyři finálové turnaje mistrovství světa. Hodnotu kontraktu FIFA nezveřejnila.

Foto: Ruben Sprich, Reuters

Prezident FIFA Gianni Infantino věří, že v příštím roce už budou čísla zase zelená.

Článek

Nový sponzor by měl FIFA pomoci zažehnat finanční těžkosti, do nichž se federace dostala po sérii korupčních skandálů. Ve čtvrtek zástupci FIFA zveřejnili, že jejich hospodaření za rok 2015 skončilo poprvé od roku 2002 v červených číslech, federace hospodařila se ztrátou 122 miliónů dolarů (2,9 miliardy korun).

FIFA dlouho nemohla najít nové partnery, kteří by nahradili společnosti Sony a Emirates, jejichž kontrakty vypršely na konci roku 2014. Po korupční aféře, jež mimo jiné stála místo předsedu Seppa Blattera, bylo hledání ještě obtížnější.

"Musím říct, že už se vítr otáčí," řekl nový předseda FIFA Gianni Infantino na tiskové konferenci. "Znovu vzkřísím důvěru ve FIFA a to znamená, že přitáhneme nové partnery, nové sponzory a v tomto ohledu nás čekají v příštích týdnech další pozitivní zprávy. Rok 2015 je minulostí, čísla za rok 2016 budou vypadat úplně jinak," dodal.

První čínský partner FIFA by měl pomoci novému předsedovi splnit sliby z kampaně před únorovými volbami. Podle informací agentury AP je společnost Wanda Group spojena s Blatterem, jednu z dceřiných společností konsorcia Wanda Sports Holding vede jeho synovec Philippe Blatter. Wanda vlastní největší řetězec kin na světě, provozuje luxusní hotely, obchodní domy a podniká rovněž v turistickém ruchu a v nemovitostech.

Reklama