Hlavní obsah

Liga zaplatí sedm miliónů ročně a od července si může jít vlastní cestou. Bude samostatná!

Prtaha

Sedm miliónů ročně bude inkasovat výkonnostní fotbal za to, že souhlasil s odloučením profesionálních soutěží a tudíž samostatností první a druhé ligy. „Pro fotbal jde o nejdůležitější smlouvu od rozdělení republiky,“ potvrdil asociační místopředseda Roman Berbr hájící při jednáních trvajících pomalu sedm měsíců zájmy amatérského fotbalu, že od 1. července letošního roku půjde nejvyšší domácí fotbalová soutěž vlastní cestou.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Hlavní aktéři jednání - Dušan Svoboda debatuje s Miroslavem Peltou a Romanem Berbrem.

Článek

O peníze jde vždy až v první řadě, pravil svého času klasik české politické scény, takže i při jednáních mezi profesionálním a amatérským fotbalem o ně šlo. Berbr, Pelta a spol. požadovali původně od ligy 11 miliónů ročně za to, že s odloučením profesionálních soutěží budou souhlasit.

Chybí už jen parafy...

„My šli politickou cestou a ustupovali ve finanční sféře, druhá strana si počínala opačně," objasňoval ústupek Berbr.

„Ale ke shodě jsme nakonec došli, takže teď zbývá, aby smlouvu uzavíranou na šest let s dvouletou opcí precizovali právníci a my ji parafovali," liboval si i jeho kolega v místopředsednickém křesle Dušan Svoboda, že pro první a druhou ligu konečně vybojoval samostatnost, která by měla vstoupit v platnost od 1. července letošního roku.

Oněch sedm miliónů ovšem nebudou platit profesionální kluby amatérskému fotbalu hned, neboť ještě po dva roky patří marketinková, reklamní a televizní práva na ligu společnosti STES, jež je dceřinou společností asociace a zmíněná práva obhospodařuje.

„Začneme platit až od sezóny 2018/ 2019," potvrdil Svoboda a zároveň prozradil, že profesionální kluby a jejich LFA bude naopak profitovat na úspěších a postupech české reprezentace. Tedy pokud se národní tým dostane na závěrečné turnaje mistrovství Evropy či světa.

Profit z reprezentačních úspěchů

„Bude nám patřit patnáct procent z hrubého zisku, který reprezentace za postup zinkasuje. Tato klauzule ovšem vstoupí v platnost až v kvalifikačním cyklu, kdy půjde o účast na mistrovství světa 2018. Tedy, pokud se národní mužstvo do Ruska probojuje," připomínal Svoboda, že jeho LFA a kluby s ním z výnosů rychle se blížícího mistrovství Evropy ve Francii nic mít nebudou.

„Na finančních bonusech, které by reprezentace na budoucích turnajích kasírovala za výhry, remízy či postup se také podílet nebudeme."

Dojednaná úmluva obsahuje pochopitelně další body, na nichž se protagonisté obou stran nakonec shodli. LFA sdružující profesionální kluby si kupříkladu ustaví svou vlastní disciplinární komisi, zatímco pod křídly asociace se zrodí komise etická.

Komise rozhodčích musí pochopitelně zůstat pod Fotbalovou asociací, Svoboda však pro profesionální kluby vymohl, že v ní budou mít jednoho člena a že se zároveň budou podílet na volbě předsedy či předsedkyně.

Naopak o místopředsednické křeslo ve výkonném výboru hned od letošního července přijdou a po volební valné hromadě v příštím roce budou mít mezi strahovskou generalitou už jen dva zástupce.

„Nebyla to snadná jednání, protože pánové Berbr, Zlámal a Pelta pochopitelně hájili zájmy výkonnostního fotbalu. Ale konsenzus jsme našli," pochvaloval si Dušan Svoboda, že ligu dovedl k odloučení a samostatnosti.

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články