Hlavní obsah

Šok a smutek. Beckenbauer a spol. truchlí za zesnulého kamaráda a soupeře Johana Cruyffa

Šok a velký smutek vyvolala po celém fotbalovém světě zpráva o úmrtí jednoho z nejlepších hráčů historie Johana Cruyffa na rakovinu. Truchlí se nejen v rodném Nizozemsku a Barceloně, jejichž barvy slavný rodák z Amsterdamu úspěšně hájil, ale nad ztrátou velkého fotbalového génia smutní i někdejší soupeři.

Johan Cruyff

 
Článek

„Jsem v šoku. Johan Cruyff zemřel. Nebyl pro mě jen dobrým kamarádem, ale i bratrem," napsal na svůj twitterový účet jeho někdejší soupeř Franz Beckenbauer.

Právě německý „Císař" se radoval po finále MS 1974 z titulu mistrů světa po vítězství nad Cruyffovým Nizozemskem.

„Náš velký rival, idol a mentor Marka van Bastena! Sbohem Johane Cruyffe, budeš nám chybět," loučilo se mimo jiné s velikánem světového fotbalu italské AC Milán.

Nezapomněla pochopitelně ani jeho Barcelona, kde coby kouč nastartoval moderní úspěšnou éru. „Navždy tě budeme milovat, Johane. Odpočívej v pokoji," vzdal katalánský klub hold trojnásobnému držiteli Zlatého míče pro nejlepšího fotbalistu Evropy.

„Je velmi smutné slyšet, že Johan Cruyff zemřel. Fotbal ztratil muže, který udělal hru krásnější, než kdokoliv jiný v historii," vzkázal zase z ostrovů bývalý anglický reprezentant Gary Lineker.

„Je to hrozná zpráva, že nás Johan Cruyff opustil. Byl jedním z nejlepších hráčů všech dob. Opravdový gigant našeho sportu. Budeme ho velmi postrádat. Odpočívej v pokoji," litoval slavný gólman Peter Schmeichel.

Reklama

Související témata: