Hlavní obsah

Dojemné loučení s legendou. Kvůli Cruyffovi šla stranou i rivalita španělských gigantů

Amsterdam/Barcelona

Čtvrteční náhlé úmrtí někdejšího skvělého hráče Johana Cruyffa alespoň na chvíli spojilo fotbalový svět. Reprezentace Oranje se s legendou rozloučila během přátelského duelu s Francií (2:3), velkou čtyřdenní vzpomínkovou akci v sobotu zahájila Barcelona, kde amsterdamský rodák dlouho hrál, trénoval, a také zemřel.

V Amsterdamu se rozloučili s Johanem Cruyffem.Video: Reuters

 
Článek
Fotogalerie

Výtečný fotbalista Johan Cruyff.

V Amsterdamu se rozloučili s Johanem Cruyffem.

Vyprodaná Amsterdam Arena v pátek večer nejprve držela minutu ticha za bruselské teroristické atentáty, ve 14. minutě (podle Cruyffova oblíbeného čísla dresu) byl duel s Francií na čas přerušen a diváci mohutným potleskem vyprovodili svou legendu do nebe. Cruyff zemřel ve věku 68 let na rakovinu plic, s kterou bojoval posledních pět měsíců.

Vicemistr světa z roku 1974 se navíc brzy dočká další pocty in memoriam. Ajax, v jehož dresu třikrát získal Pohár mistrů evropských zemí (předchůdce dnešní Ligy mistrů - pozn. red.), po něm pojmenuje národní stadión. „Už se nemůžu dočkat té chvíle. Je to nejlepší způsob, jak Johanovi vzdát hold," uvedl předseda Nizozemského svazu Michel van Praag po zápase s Francií.

Prezident Realu dorazil do Barcelony

Na svého někdejšího hráče i dlouholetého trenéra vzpomínají od soboty i na barcelonském Camp Nou. Ve vstupní hale stadiónu vzniklo pamětní místo a do tábora svého velkého rivala dokonce dorazil i prezident Realu Madrid Florentino Pérez.

„Jsou to smutné dny a veškerá rivalita jde teď stranou. Existují lidé, kteří nikdy neumírají a Cruyff je jedním z nich," uvedl první muž Bílého baletu. „Narodil se ve stejném roce, jako já. Sledoval jsem ho celý život. Měnil historii fotbalu. Podobně jako Pelé nebo Maradona je jedním z těch hráčů, kteří budou žít navěky," dodal Pérez.

Cruyff, který získal tři Zlaté míče pro nejlepšího evropského fotbalistu, našel v Barceloně svůj druhý domov. Působil tam úspěšně jako hráč i kouč a zavedením své fotbalové filozofie položil základ k nejúspěšnějšímu období v dějinách katalánského klubu.

Reklama