Hlavní obsah

Nejdřív Beckham, teď Nedvěd. Čínský fotbal má svou novou tvář

Praha

Nejdřív hvězdný David Beckham, teď hvězdný Pavel Nedvěd. Sám čínský prezident Si Ťin-pching si legendu českého fotbalu vybral za novou tvář čínské ligy. „Pokaždé, když kolem mě procházel, zastavil se a podal mi ruku. Už to pro mě byla čest. A teď ze mě udělal ambasadora jejich nejvyšší soutěže,“ pochlubil se Pavel Nedvěd, že dohoda avizovaná šéfem českého Miroslavem Peltou už v minulých dnech spatřila při návštěvě čínské vládní delegace v Praze skutečně světlo světa. Nedvěd přejímá ve fotbalové Číně žezlo po Beckhamovi.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Pavel Nedvěd před dresy československé a české reprezentace v sídle FAČR.

Článek

Fotbal prožívá v Číně obrovský boom. Angažování nejlepších hráčů světa to dokládá, další transfery ho jen stvrdí.

„I třeba Zlatan Ibrahimovic dostal nabídku, aby šel hrát do Číny. Myslím, že další velká jména se na seznamu transferů určitě objeví v létě, což čínský prezident při naší rozmluvě naznačil. On sám totiž fotbal ohromně podporuje. A nejen finančně," svěřoval se Nedvěd se svými dojmy ze setkání s nejvyšším představitelem Číny, s nímž mimochodem seděl při úterní večeři na pražském Hradě u jednoho stolu.

"Ono nás tam sedělo sto čtyřicet. Nikdy v životě jsem u tak velkého stolu neseděl," přibližoval Nedvěd.

Právě od prezidenta přišla nabídka, aby se Grande Paolo stal ambasadorem čínské ligy: „Přijal jsem ji, i když zatím dost dobře nevím, jaké povinnosti z toho budou vyplývat. Smlouva se teprve připravuje a precizuje, ale jisté je, že bude obsahovat i cesty do Číny."

Při jednání s čínskými partnery během jejich návštěvy v Praze dosáhli představitelé českého fotbalu, mezi nimiž Pavel Nedvěd pochopitelně nechyběl, řady významných dohod. Patří mezi ně třeba i smlouva, že čínský majitel Slavie, společnost CEFC China Energy Company, získá většinový podíl na stadiónu v pražském Edenu a investicí padesáti miliónů eur ho zrekonstruuje tak, aby z něho vznikl Národní stadión.

„S předsedou Peltou jsme dosáhli skutečně spousty dohod dotýkajících se čínských sponzorů, kteří budou podporovat český národní tým a náš fotbal," potvrzoval Nedvěd.

„Čína má velký ekonomický a sportovní potenciál a je proto jen dobře spolupráce využít a pomoci si navzájem i ve fotbale. Fotbal v Číně půjde určitě vzhůru a v budoucnu se s ním bude muset počítat. Chce to samo sebou čas, protože vzestupu nelze dosáhnout ze dne na den. V Číně nemají ekonomické problémy a tím, že jich je hrozně moc, vyberou časem z kvantity i kvalitu," je přesvědčen nový ambasador Pavel Nedvěd.

Reklama

Související témata: