Hlavní obsah

Člen etické komise FIFA spolupracoval s obviněným funkcionářem

Masivní únik dokumentů o daňových rájích se dotýká i korupční kauzy v Mezinárodní fotbalové federaci (FIFA). Podle informací uniklých z právní firmy Mossack Fonseca měl jeden z členů etické komise FIFA Juan Pedro Damiani obchodní vazby na bývalého viceprezidenta FIFA Uruguayce Eugenia Figuereda, který byl před rokem spolu s dalšími funkcionáři zadržen kvůli korupci.

Foto: Andres Stapff, Reuters

Prezident FIFA Gianni Infantino (vlevo vepředu), šéf Peňarolu a člen etické komise FIFA Juan Pedro Damiani (uprostřed) a předseda uruguajského svazu Wilmar Valdez při setkání v Montevideu.

Článek

Vazby mezi oběma funkcionáři odhalily "Panama Papers", které o víkendu otiskla světová média. Z dokumentů vyplývá, že desítky prominentních politiků a byznysmenů z řady zemí ukrývají své bohatství v daňových rájích.

Damiani svůj vztah k Figueredovi nepopřel, spolupráci s ním však prý ukončil, jakmile se dozvěděl o jeho obvinění. "Spolupracovali jsem s Figueredem, ale jakmile se ten problém dostal na světlo, okamžitě jsme ukončili profesionální kontakty," řekl Damiani agentuře Reuters. "Moje právní firma má šedesát zaměstnanců, nikoli jen mě. Navíc až do května 2015 se Figueredo zdál jako rovný člověk," dodal.

Šéf etické komise Hans-Joachim Eckert o známosti Damianiho věděl již před zveřejněním dokumentů a informace předal vyšetřovací komisi, která má odhalit, zda nedošlo k ovlivnění při vyšetřování korupční kauzy.

Sedmapadesátiletý Damiani je v etické komisi od roku 2006. Rovněž je prezidentem jednoho z předních uruguayských klubů Peňarolu Montevideo. Třiaosmdesátiletý bývalý viceprezident FIFA a šéf jihoamerické fotbalové konfederace CONMEBOL Figueredo se v prosinci přiznal k dlouholeté a rozsáhlé korupci. Peníze bokem dostával především v souvislosti s poskytováním marketingových a vysílacích práv.

Reklama

Související témata: