Hlavní obsah

Soud potvrdil, že korupční kauza se týká i Hauzra a Halamy

Strakonice

Mezi obžalovanými v korupční fotbalové kauze, která zasáhla především české nižší soutěže, figurují hráči se zkušenostmi z první ligy. Podle soudu jde například o brankáře Zbyňka Hauzra, obránce Jana Halamu nebo Martina Susa. ČTK to řekl předseda senátu strakonického soudu Tomáš Uldrich. Právě tento soud bude od 6. června případ, v němž figuruje 18 obžalovaných, řešit.

Foto: Milan Malíček, Právo

Bankovky na ilustračním snímku.

Článek

Původně státní zástupce podal obžalobu na 22 lidí. Čtyři z nich však přijali sankci formou trestního příkazu. Mezi nimi byl například další bývalý ligový hráč a následně i funkcionář Michal Káník. "Přijal trestní příkaz a je pravomocně odsouzený k podmíněnému trestu," řekl ČTK Uldrich o hráči, který v minulosti působil například v Českých Budějovicích, Viktorii Žižkov nebo v Plzni.

Soud rozdělil kauzu do dvou skupin. První z nich začne řešit 6. června a obžaloba se týká Hauzra, Susa, Martina Doubka, Jana Halamy, Michala Halamy, Jana Kalendy, Jana Kosaka, Lukáše Křečka a Jana Leligdona. Ve druhé skupině, s níž líčení začne 8. června, jsou Ondřej Bíro, Jan Hanzal, Petr Hlaváček, David Jablonský, Daniel Kaplan, Zdeněk Kopas, Michal Macháček, David Placák a Jan Procházka.

Hrozí až šest let vězení

"Ty skupiny jsou rozděleny podle toho, ve kterých zápasech obžalovaní figurovali. Znamená to, že například Zbyněk Hauzr nezasahoval do zápasů druhé skupiny," uvedl Uldrich.

Obžalovaným hrozí sankce v rozmezí od podmíněných trestů až po šestileté vězení. Podle obžaloby šlo o ovlivňování zápasů na různých úrovních, výjimkou však nebyly ani duely první ligy.

Sázkařská mafie platila za ovlivnění jednoho zápasu až 60 tisíc eur v hotovosti. To se týkalo především duelů nejvyšší soutěže. První ligu se pokusila ovlivnit třikrát, dvakrát se zaměřila na domácí pohár. Dále se obžaloba týká machinací kolem soubojů nižších a mládežnických soutěží.

Vedle fotbalistů se do aféry zapletli i jiní aktéři. Vinu už dříve přiznal někdejší Hauzrův spoluhráč a slovenský reprezentant Ivan Hodúr a na Slovensku dostal tříletou podmínku. FIFA mu navíc udělila zákaz působení ve fotbale na 25 let.

Reklama