Hlavní obsah

Platinimu arbitráž jen snížila trest. Francouz následně rezignuje na post šéfa UEFA!

Lausanne
Aktualizováno

Michel Platini rezignuje na post předsedy Evropské fotbalové unie (UEFA). Oznámil to jeho právník poté, co Sportovní arbitrážní soud (CAS) šedesátiletému funkcionáři jen snížil zákaz činnosti ve fotbale ze šesti na čtyři roky.

Foto: Michael Probst, ČTK/AP

Michel Platini kvůli čtyřletému trestu za konflikt zájmů odstoupí z opozice předsedy UEFA.

Článek

Trojnásobný držitel Zlatého míče pro nejlepšího evropského fotbalistu (1983-85) byl potrestán za to, že od tehdejšího šéfa FIFA Seppa Blattera v roce 2011 obdržel bez jakéhokoli dokladu částku dva milióny franků (zhruba 50 miliónů korun).

Arbitráž uznala, že mezi Platinim a FIFA byla v roce 1999 uzavřena pracovní dohoda s roční odměnou 300 tisíc švýcarských franků, která trvala do roku 2002, než byl zvolen do výboru FIFA. Nadále však pochybuje o legitimitě podezřelé platby na základě ústní dohody mezi Platinim a Blatterem, k níž došlo až o osm let později.

Šedesátiletý Platini tak podle soudu porušil etický kodex FIFA a dopustil se střetu zájmů.

FIFA věděla o platbě čtyři roky

"Na základě těchto zjištění zůstává trest v platnosti. Byl však příliš vysoký, proto došlo k jeho snížení na čtyři roky, což odpovídá délce předsednického mandátu," stojí v prohlášení CAS.

Platini se ale s rozhodnutím CAS smířit nehodlá a chce dál bojovat za očištění svého jména. Jako poslední možnost mu zůstává odvolání ke švýcarskému federálnímu soudu. Ten ale může verdikt CAS zvrátit jen v případě, že v projednávání kauzy shledá procedurální nesrovnalosti.

"Chápu toto rozhodnutí (CAS) jako nesmírnou nespravedlnost. Podle dohody s národními svazy odstoupím z funkce předsedy UEFA, abych mohl pokračovat v boji se švýcarskými soudy, abych mohl prokázat svou bezúhonnost v této kauze," uvedl Platini v prohlášení s tím, že rezignaci oficiálně podá v nejbližších dnech.

Arbitráž rovněž kritizovala FIFA za to, že o platbě mezi oběma funkcionáři věděla čtyři roky, než nezávislá etická komise zahájila loni vyšetřování.

Nástupce už na podzim

Platini je v čele UEFA od roku 2007. Zároveň zastával post místopředsedy FIFA, kde chtěl v únoru kandidovat i na prezidenta, ale kvůli trestu nemohl. UEFA dosud nezvolila jeho nástupce, jelikož čekala, jak rozhodne CAS. Výkonný výbor zasedne 18. května v Basileji, aby projednal Platiniho nástupce. Volby by měly proběhnout v září na zasedání v Aténách.

Na šest let byl původně suspendován také Blatter. Také on se odvolal k arbitrážnímu soudu a jeho případ by měl CAS v Lausanne projednávat v pozdějším termínu.

Reklama

Související témata: