Hlavní obsah

Šoumen Jirků parodoval dva opilé arbitry, Dobiaš žongloval, Panenka se mohl upsat

Praha

Vrávoral, občas zakopnul, i píšťalku z trávníku sbíral. Parodoval dva opilé arbitry ze středečního příbramského duelu Pilného s Jechem tak zdařile, že se diváci kolem klandrů venkovského hřiště mohli potrhat. Šoumen se v bývalém ligovém sudím Pavlínovi Jirků prostě nezapřel. Ani v Tuchoměřicích kousek za Prahou, kam si jedenáctka fotbalových legend přijela zahrát exhibici s mančaftem České mincovny. Jen jedno se Pavlín přes panující veselí zdráhal vyslovit - nazvat ty dva svými kolegy. „My také nebyli svatí, ale něco podobného jsem nezažil. Ostuda nejen pro ně dva, ale pro celý fotbal,“ pravil, když přeřadil do vážné tóniny a mač zahájil.

Exhibice legendVideo: Zdeněk Pavlis, Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Sedm fotbalových legend už je do zlata a stříbra vyraženo. Panenka s Dobiašem mezi nimi. Mezi Masopustem, Lálou, Kadrabou, Viktorem a Nehodou, což je gró československé jedenáctky legend, která se chystá pro fotbalové fanoušky a numismatiky. Ještě letos ji doplní Miroslav Kadlec a Karel Poborský, aby ji v příštím roce zkompletovali Pavel Nedvěd a Jan Koller.

Teprve pak bude sbírka pamětních mincí vydávaná Českou mincovnou kompletní a vysněný tým československé fotbalové historie zrovna tak.

Byla by to báječná jedenáctka, kdyby se spolu sešla na trávníku.

Dva tisíce za vyhrané finále

Do Tuchoměřic ke klání s fotbalovými nadšenci zaměstnanci České mincovny dorazili a na trávník vyběhli samo sebou jen dva z ní.

Dva hrdinové z Bělehradu, kde před čtyřiceti lety slavil československý fotbal největší triumf na evropské scéně. Panenka s Dobiašem, strůjci zlatého úspěchu.

„Bylo by krásné, kdyby to ti dnešní kluci zopakovali," zasnil se Antonín Panenka, který ještě před výkopem přebíral sponzorský dar České mincovny pro Nadaci fotbalových internacionálů. Sto sedmdesát tisíc bylo na šeku velkými číslicemi napsáno.

„V naší éře jsme v porovnání s dnešní generací vydělávali úplně směšné peníze, takže ty penízky pomohou potřebným a nemocným hráčům, kteří pomoc opravdu potřebují," připomínal autor nejslavnější penalty na světě, že exhibice se hrála hlavně pro jejich reprezentační předchůdce a vrstevníky,

„Vždyť za vítězství v bělehradském finále nám chtěli dát původně dva tisíce korun a za zlato přidat navrch osm tisíc. Teprve když jsme začali remcat, přidala něco tělovýchova, něco přihodil předseda vlády Štrougal a taky prezident Husák. Na šestatřicet tisíc korun jsme si tehdy přišli, zatímco poražení Němci brali třicet tisíc. Ale samozřejmě marek, které se u nás tehdy prodávaly na černém trhu za dvacku," bavil Karol Dobiaš vzpomínkami na minulost protihráče i fanoušky, když exhibice skončila a jedenáctka legend, v jejímž dresu nastoupili i Jan Berger, Ladislav Vízek, Zdeněk Hruška, Zdeněk Prokeš a spol. 8:3 vyhrála.

On ale bavil diváky i svým fotbalovým kumštem, z něhož ani v osmašedesáti nic neztratil.

Na trávníku zářil během zápasu, stejně jako po jeho skončení, kdy vleže předváděl žonglování s míčem. Devětatřicet doteků s balónem předvedl a pak sám raději přestal, protože věděl, že se mu nikdo nevyrovná. A to se o to pokoušel zástup hráčů o dvě i tři generace mladších, stejně jako kluci, kteří fotbalovou abecedu teprve polykají.

A to je Karol Dobiaš motivoval navíc knihou 50x Fotbalista roku, na jejíchž stránkách sám jako dvojnásobný vítěz nejstarší a nejslavnější tuzemské ankety figuruje. A dokonce jako vítěz dvojnásobný.

Panenka, Vízek či třeba Berger samozřejmě rovněž, takže i oni se při autogramiádě do knížky zvěčňovali, Mohli se upsat, jaký byl o jejich autogramy zájem.

Autogramiáda i na Knižním veletrhu

A to je čeká hned v sobotním odpoledni další maraton. Na  Knižním veletrhu na Výstavišti v pražských Holešovicích budou totiž od 15.30 do 16.30 podepisovat na stánku nakladatelství Albatros Media zmiňovanou publikaci vydanou před pár týdny znovu.

Pro sběratele autogramů i fotbalové fanoušky se tak nabízí jedinečná příležitost vyšperkovat knížku o nejlepších fotbalistech Československa a České republiky, která poutavě líčí životní osudy a fotbalovou kariéru všech vítězů - Popluhárem, Masopustem a Geletou počínaje až po Nedvěda, Rosického, Jankulovského či třeba Čecha - podpisy dvou největších fotbalových legend Antonína Panenky a Karola Dobiaše.

Vždyť přece stojí za to mít jejich portréty vyražené ve zlatě a ještě si o nich číst v knížce.

Reklama

Související témata:
  1 : 1 West Ham - Leverkusen 1 : 1 dohráno
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen
  2 : 0 pp Fiorentina - Plzeň 2 : 0 pp   dohráno
20240418T18 : 45:00+0200
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina
Plzeň