Hlavní obsah

Fotbalové Vítkovice slavily 30 let od titulu. A střílelo jim to jako za mlada

Jiří TomaškovičSport.czPrávo

Fotbalovou dobu temna, kterou v současnosti prožívá Ostrava, narušují jedině vzpomínky na minulé úspěchy. Jeden z těch nejzářivějších je vítkovický mistrovský zázrak, který se odehrál přesně před třiceti lety. Tým TJ Vítkovice vedený Ivanem Kopeckým narušil nadvládu Sparty a v sezóně 1985/1986 přinesl do Ostravy premiérový a do této chvíle jediný titul mistra ligy pro méně populární ostravský klub.

Foto: Jiří Tomaškovič, Právo

Marek Trval (vlevo) a střelec Luděk Kovačík po čtvrté brance v síti Baníku.

Článek
Fotogalerie

„Jsou to krásné vzpomínky, ale hlavně jsem rád, že vidím známé tváře. Kluků přijelo hodně a jsme rádi, že se zase vidíme. S některými je to po dlouhých letech. Je to velice příjemné," řekl Kopecký. Společně s předchůdcem na lavičce Vítkovic Jiřím Dunajem, jenž klub přivedl o pět let dříve do československé ligy, provedl slavností výkop turnaje veteránů. Tehdejší úspěch si přímo na trávníku připomněli jak mistři ligy z Vítkovic, tak rivalové z Baníku a soupeři ze slovenské Trnavy.

Turnaj vyhrál, stejně jako před třiceti lety ligu, tým Vítkovic, který v prvním zápase sice prohrál s Trnavou 0:1, výhra nad Baníkem 5:0 ho ale katapultovala na první příčku. Souboj o druhou příčku vyhrál nad Trnavou Baník 2:0. „Ten stadión je fantastický a závidím klukům, že tady můžou běhat," rozhlížel se po nově zrekonstruovaném Městském stadiónu vítkovický Jiří Bartl.

„Na druhou stranu za našich časů se tady hrálo ligové derby a to tady teď není. Ale já věřím, že se ty časy zase vrátí. Nevím, zda se toho my starší dožijeme, ale jednou se tady zase ligové derby hrát bude," řekl Bartl, který s Vítkovicemi zažil o rok později i druhou příčku a následnou jízdu pohárovou Evropou. „Je úžasné s kamarády zavzpomínat na ty roky. Zápasy s Portem, Paris Saint Germain, ale i nádherná derby s Baníkem," zasnil se Bartl.

Kadlec kdysi o titul přišel

Na vzájemné souboje vzpomíná i baníkovská legenda Karel Kula. „Vzpomínám velmi rád. Rivalita mezi kluby byla, ale respektovali jsme se. Derby měla obrovskou kvalitu a v mistrovské sezóně byly Vítkovice opravdu dobré a titul si zasloužily," uvedl Kula.

O titul naopak vinou povinné vojenské služby přišel dvojnásobný mistr Německa Miroslav Kadlec. „Mrzí mne to, ale asi tomu osud tak chtěl a v následujících letech mi to vynahradil jak dvěma tituly s Kaiserslauternem, tak výhrou v Německém poháru a v neposlední řadě i stříbrem na mistrovství Evropy v Anglii," pousmál se 64násobný reprezentant.

Z Ostravy nepochází, přesto se ho stav fotbalu ve městě dotknul. „Kdo zažil derby Vítkovic s Baníkem, ten by nevěřil, jak to dopadne. Kdyby mi někdo řekl, že Baník bude za třicet let hrát na vítkovickém stadiónu a ještě s nápisem Vítkovice na prsou, nikdy bych mu nevěřil. To bylo tehdy nemyslitelné. A proto nikdy neříkej nikdy...," dal Kadlec naději, že doba temna jednou určitě skončí.

Reklama

Související témata: