Hlavní obsah

Světový šampión Breitner si pochutnává na dezertech od československého mistra Běleše

Ostrava

Z největší dálky přijel na oslavu třiceti pěti let od postupu fotbalových Vítkovic a třiceti let od zisku dosud jediného mistrovského titulu stejného klubu tehdejší obránce Jiří Běleš. Po konci kariéry se usadil nedaleko německého Mnichova, kde žije dodnes. „Kefu jsem neviděl nejdéle ze všech, tak pětadvacet let,“ těšil se ze setkání se spoluhráčem Jiří Bartl.

Foto: Jiří Tomaškovič, Právo

Jiří Běleš (vlevo) a tehdejší předseda klubu TJ Vítkovice Dalibor Rataj.

Článek
Fotogalerie

„Vážně je to už tak dlouho? Jednou jsem přijel, ale myslím, že patnáct let to už bude, co jsem nebyl v Ostravě," přemítal rodák z Čeladné na Frýdecko-Místecku. V československé fotbalové lize odehrál Běleš v šesti sezónách 112 utkání a dal sedm gólů. V mistrovském týmu Vítkovic v sezóně 1986/87 nastoupil i ke čtyřem zápasům Poháru mistrů evropských zemí (PMEZ).

O rok později ale z Ostravy odešel a v roce 1990 se přestěhoval do Německa. „Neměli jsme na sebe kontakty, proto komunikace trochu vázla. Když jsem se ale dozvěděl, že bude oslava titulu, vůbec jsem neváhal a přijel. Je nádherné se zase potkat. Na tu dobu se nedá zapomenout. Postoupili jsme do první ligy a vyhráli ji. To se nedá naplánovat, to se prostě stane a teď už na to můžeme jen vzpomínat. Byly to nejkrásnější roky mého života," vykládal 58letý Běleš. O to více ho mrzí, jaký osud fotbal v Ostravě potkal. Vítkovice málem zanikly a v příští sezóně se ve druhé lize potkají s Baníkem, jenž po 50 letech sestoupil z první ligy. „Jsem z toho zklamaný, že je takové město jako Ostrava bez první ligy, je obrovská škoda," pověděl Běleš.

Dnes pracuje v restaurační kuchyni v pětadvacetitisícovém Geretsriedu, který je vzdálený asi pětačtyřicet kilometrů od Mnichova. A připravuje dezerty. „Chvíli jsem tam trénoval brankáře, ale už jsem s tím skončil. Teď už dělám jen v restauraci," vyprávěl Běleš.

Do Ostravy je to z Geretsriedu téměř sedm set kilometrů, fotbalová historie jej ale dohnala. „Do naší restaurace chodí Paul Breitner (mistr světa a vítěz PMEZ s Bayernem Mnichov z roku 1974 - pozn. aut.), a tak jsem majiteli podniku řekl, že i já jsem hrál Pohár mistrů. Vysmál se mi, ale šel se podívat na internet. Když se po chvíli vrátil, postavil přede mne kafe a uznale pokýval. Byl to nádherný pocit. Od té chvíle už mě uznávali," smál se pamětník soubojů Vítkovic s Paris Saint-Germain a Portem. To, že mu zákusky připravuje mistr československé ligy a přemožitel PSG v PMEZ, ale Breitner dodnes neví. „To je jiná kapacita, mistr světa. Ale do kuchyně chodí a vždy nás pozdraví," řekl Běleš.

Reklama

Související témata: