Hlavní obsah

Blatter při svém odvolání vypovídal u arbitráže téměř 15 hodin

Lausanne

Bývalý předseda Mezinárodní fotbalové federace FIFA Sepp Blatter vypovídal při čtvrtečním slyšení téměř 15 hodin u Sportovního arbitrážního soudu (CAS) v případu svého odvolání proti šestiletému zákazu působení ve fotbale. Očekává se, že tříčlenná komise vynese verdikt za několik týdnů.

Foto: Pierre Albouy, Reuters

Bývalý prezident FIFA Sepp Blatter slyšení u Sportovního arbitrážního soudu (CAS)

Článek

"Doufám, že bude pozitivní," řekl osmdesátiletý Švýcar novinářům ještě před začátkem slyšení. Pokud neuspěje, může se ještě odvolat k švýcarskému federálnímu soudu. Ten ale může verdikt CAS zvrátit jen v případě, že v projednávání kauzy shledá procedurální nesrovnalosti.

Blatter byl potrestán loni v prosinci za porušení etických pravidel kvůli podezřelé odměně pro šéfa UEFA Michela Platiniho. Tomu v roce 2011 vyplatil dva miliony švýcarských franků (zhruba 50 miliónů korun) bez jakéhokoli dokladu. Původně osmiletý trest mu odvolací komise FIFA později snížila o dva roky. Oba funkcionáři tvrdí, že šlo o odměnu za poradenskou činnost na základě jejich ústní dohody.

Platiniho odvolání řešil CAS už v květnu. Bývalé fotbalové hvězdě pouze snížil zákaz činnosti ve fotbale z šesti na čtyři roky. Platini následně rezignoval na post předsedy Evropské fotbalové unie UEFA, nový šéf by měl být zvolen v září na zasedání v Aténách.

Blatter v minulém roce kvůli rozsáhlému korupčnímu skandálu kolem FIFA skončil ve funkci předsedy, kterou zastával od roku 1998. Platini byl původně mezi kandidáty na jeho místo a byl považován za favorita, po aféře s platbou ale nakonec do voleb nezasáhl. Blatterovým nástupcem byl v únoru zvolen jiný Švýcar Gianni Infantino.

Reklama