Hlavní obsah

Webb dostal od FIFA za korupci doživotní trest

Aktualizováno

Etická komise Mezinárodní fotbalové federace FIFA potrestala bývalého místopředsedu Jeffreyho Webba za korupci doživotním zákazem působení ve fotbale a pokutou milion dolarů. Navíc zahájila nové vyšetřování bývalého prezidenta Seppa Blattera a dalších dvou funkcionářů kvůli podezření z korupce. Osmdesátiletý Švýcar přitom už nyní bojuje u CAS proti šestiletému zákazu působení ve fotbale.

Foto: Matt Rourke, ČTK/AP

Bývalý místopředseda FIFA Jeffrey Webb.

Článek

Jednapadesátiletý Webb, jenž byl v minulosti i předsedou kontinentální federace CONCACAF a vedl svaz na Kajmanských ostrovech, byl vloni v květnu při vypuknutí korupční aféry jedním ze zadržených předních funkcionářů FIFA. Po vydání ze Švýcarska do USA stanul před soudem kvůli obvinění z braní úplatků. FIFA ho nyní potrestala za porušení několika bodů etického kodexu.

Kromě Blattera nově FIFA vyšetřuje bývalého sekretáře Jéroma Valckeho, který už má zákaz činnosti na deset let za korupci v souvislosti s ilegálním prodejem vstupenek a mediálních práv na světové šampionáty, a také Markuse Kattnera. Ten byl z pozice generálního sekretáře FIFA odvolán v květnu kvůli porušení povinností při správě financí.

Nově jsou vyšetřováni kvůli podezření z porušení pěti bodů etického kodexu včetně úplatkářství a korupce, přijímání darů a bonusů a střetu zájmů. Má jít zejména o to, že pobírali abnormálně velké platy a bonusy se záměrem se obohatit. Za posledních pět let to mělo být dohromady 79 milionů švýcarských franků (asi 1,94 miliardy korun).

Blatter už před třemi měsíci odmítl nařčení z obohacování a označil platby za "čisté a spravedlivé".

Reklama