Hlavní obsah

Čeferin kritizoval navýšení míst v Lize mistrů pro elitní ligy

Atény

Kandidát na předsedu UEFA Aleksandar Čeferin zkritizoval garantování 16 míst ve fotbalové Lize mistrů pro kluby ze čtyř nejsilnějších lig. Vadí mu zejména to, že šlo o tajnou dohodu, o které se nedebatovalo.

Foto: Alkis Konstantinidis, Reuters

Kandidát na předsedu UEFA Aleksandar Čeferin

Článek

"Problémem je, že jsme nevěděli, že se k něčemu takovému schyluje. To už se nesmí stát. Netrápí to jen mě, ale všech 55 národních asociací," řekl Čeferin v rozhovoru pro agenturu AP.

Výkonný výbor UEFA po posledním jednání oznámil, že pro roky 2018 až 2021 budou mít čtyři nejsilnější ligy (momentálně španělská, anglická, německá a italská) zaručeno 16 míst v základních skupinách Ligy mistrů oproti dosavadním jedenácti. UEFA tím reagovala na hrozbu velkoklubů, že si založí vlastní soutěž. Zatím však není jasné, co to znamená pro ostatní ligy, jelikož podrobný postupový klíč se teprve připravuje.

Super liga nepřipadá v úvahu

"Bylo to špatně prezentováno. Nikdo neví, o co vlastně jde. Skupina lidí něco rozhodla bez komunikace s ostatními, a proto jsou nyní kluby a asociace naštvané," řekl osmačtyřicetiletý slovinský právník.

Podle něj je ideálním modelem současný systém, kdy i týmy z elitních lig musí do Ligy mistrů projít přes 4. předkolo.

Právě problém kolem Ligy mistrů dělá z Čeferina favorita středeční volby předsedy UEFA. I druhý kandidát Michael van Praag sice rozhodnutí kritizoval, ale jako bývalý šéf Ajaxu má blíže k velkoklubům než Čeferin. Slovinsko dosud mělo jen dvakrát svého zástupce v Lize mistrů, a to Maribor.

"Super liga pro mě nepřipadá v úvahu. Udělám vše pro to, aby nevznikla. Jsem si jistý, že kluby nechtějí opustit soutěže UEFA. Bylo by nudné hrát uzavřenou ligu a navíc by to znamenalo válku s UEFA," prohlásil Čeferin. "Nyní kluby zatlačily, protože UEFA byla bez vůdce (po květnovém odstoupení prezidenta Michela Platiniho). Zároveň si ale uvědomuji, že velkokluby jsou pro nás důležité, protože přinášejí velké peníze. Musíme si s nimi sednout a diskutovat o budoucnosti," dodal.

Šéf slovinské asociace věří, že středeční volbu vyhraje. Podle svého prohlášení má přislíbenou podporu minimálně 32 z 55 asociací. Pokud se tak stane, chce UEFA proměnit v transparentnější organizaci podobně, jako se to nyní děje ve FIFA.

"UEFA není vnitřně narušená, veřejné mínění je horší, než si UEFA zaslouží. Musíme pracovat na transparentnosti. Musíme zavést limity na období ve funkci, protože nejde, aby někdo dělal jednu funkci 20 let," naznačil plánované změny.

Reklama