Hlavní obsah

Havlátovo probuzení drží při životě ottawskou naději

OTTAWA

V Ottawě už si zvykli, že český hokejista Martin Havlát září v zápasech základní části NHL. Trpělivě ale čekali, kdy potvrdí své kvality i v soubojích 'o všechno'. Přišlo to letos - mladý forvard ve své třetí sezóně za mořem nabral zkušenosti, lépe se vyrovnává s tvrdostí soupeřů a boduje. Ottawa tak i díky němu žije v naději na Stanley Cup.

Foto: ČTK

Martin Havlát

Článek

Důkazem je Havlátova vítězná branka v pondělním pátém duelu finále Východní konference proti New Jersey, díky níž ještě Senátoři za nepříznivého stavu 2:3 na zápasy stále živí naději na postup do konečného boje o slavnou stříbrnou trofej proti Anaheimu. Dvaadvacetiletý forvard si v 16 zápasech zapsal do statistik deset bodů za pět branek a stejný počet přihrávek. Výrazně tak vylepšil svou dosavadní bilanci ve vyřazovacích bojích.

V premiérovém ročníku v NHL se Havlát ukázal 19 trefami a 23 přihrávkami v základní části, jenže v prvním kole si ho obrana Toronta hodně všímala. Výsledkem byla nula na kontě kanadských bodů a čtyři záporné body za účast na ledě při obdržených brankách ze čtyř duelů. V následujícím ročníku si Havlát v dlouhodobé části připsal 22 branek a 50 bodů. V play-off začal gólem a přihrávkou v prvním kole proti Philadelphii, v neúspěšné sedmizápasové bitvě s ontarijským rivalem z Toronta však přidal už pouze jednu trefu.

Hru mu neznechutí

Letos je však trápení v nejdůležitější části sezóny pryč. Českého útočníka v druhém kole nijak nevykolejila prohlášení Philadelphie o tom, jak hraje nečistě. Ta následovala po Havlátově nešťastném zákroku hokejkou blízko oka Kima Johnssona.

Tvrdý obránce New Jersey Scott Stevens zase upustil od toho, aby českému forvardovi chodil neustále do těla a snažil se mu tak znechutit hru. "Před dvěma roky jsem byl nováček a reagoval bych asi jinak. Jsem starší, je mi dvaadvacet a vím, co mohu čekat," řekl Havlát pro internetový server zámořské soutěže nhl.com. Generální manažer John Muckler se staví na stranu těch, kteří si myslí, že je zbytečné snažit se Havlátovi hru znechutit. "U Martyho to nemá cenu, je soutěživý. Nic neodtrhne jeho pozornost od hry," tvrdí Muckler.

V 67 duelech opět vylepšil Havlát své maximum v základní části na 59 bodů za 24 gólů a 35 asistencí. Hru s rodákem z Mladé Boleslavi si pochvaloval jeho spoluhráč z útoku Shaun Van Allen. "Není pouze rychlý, ale dokáže na sebe navázat dva nebo tři hráče. Proto mu stačí přihrát puk a pak si jen hledat volné místo," podotkl Van Allen.

Reklama

Související témata:
  3 : 0 Plzeň - Zlín 3 : 0 dohráno
20240424T18 : 00:00+0200
Plzeň vs. Zlín
Plzeň vs. Zlín
Plzeň
Zlín