Hlavní obsah

Kuba - USA 0:2Fotbalisté USA vyhráli v historickém duelu na Kubě 2:0

Havana

Fotbalisté USA vyhráli v Havaně historický duel s Kubou 2:0. Na území ostrovní země se obě reprezentace utkaly v přátelském zápase poprvé po 69 letech, o výsledku rozhodli ve druhém poločase Chris Wondolowski a Julian Green.

Článek

Spojené státy hrály na Kubě také v roce 2008, to bylo ale utkání součástí "povinné" kvalifikace o postup na mistrovství světa. Vztahy obou zemí byly na dlouhá desetiletí zmraženy politickou situací a přátelský fotbalový zápas s USA se na karibském ostrově uskutečnil naposledy v roce 1947.

Páteční duel byl dalším příkladem oteplování vztahů. Navázal na březnové utkání mezi baseballisty Tampa Bay Rays v Havaně s místním národním týmem, jenž se časově kryl s historickou návštěvou amerického prezidenta Baracka Obamy na Kubě. Byla to první oficiální cesta úřadujícího amerického prezidenta na ostrov od roku 1928.

Pro americký výběr bylo utkání součástí přípravy na finálovou část severoamerické kvalifikace o postup na MS 2018. V úterý se ve Washingtonu utkají svěřenci německého kouče Jürgena Klinsmanna ještě s Novým Zélandem. Do bojů o šampionát v Rusku vstoupí Američané v polovině listopadu v šlágru s Mexikem, šestičlennou skupinu dále tvoří Panama, Honduras, Kostarika a Trinidad a Tobago.

Přípravné fotbalové utkání:
Havana: Kuba - USA 0:2 (0:0)
Branky: 62. Wondolowski, 71. Green.

Reklama

Související témata: