Hlavní obsah

Mladý Bangladéšan žaluje FIFA. Kvůli vykořisťování v Kataru!

Curych

Mezinárodní fotbalová federace (FIFA) čelí žalobě kvůli špatným pracovním podmínkám dělníků, kteří pracují v Kataru na přípravách mistrovství světa v roce 2022. U soudu v Curychu ji zažaloval jednadvacetiletý Bangladéšan a žádá odškodnění ve výši 11 500 dolarů (280 000 korun).

Foto: Ibrahem Alomari, Reuters

Fotbalový stadión pro MS 2022 v Dauhá v pozadí při závodu světového šampionátu cyklistů.

Článek

Mladík podle agentury Reuters zaplatil 4000 dolarů za to, že práci v Kataru získal. Rok a půl pak pracoval v drsných podmínkách v přístavu, kde z lodí vykládal stavební materiál. Když byl propuštěn a vyhoštěn ze země, neměl vydělanou ani částku, kterou zaplatil za možnost v Kataru pracovat.

Mezinárodní fotbalovou federaci viní z toho, že nevyužije svůj vliv k tomu, aby dělníkům v Kataru pomohla zajistit spravedlivé podmínky. S žalobou mu pomohla Federace nizozemských odborových svazů.

"Během mistrovství světa povolí v Kataru pít pivo, konzumovat alkohol ve fanzónách. Dokážete si to představit, v muslimské zemi? Jak složité by pro ně (FIFA) bylo říct, že všechny společnosti, které platí málo a drží lidi proti jejich vůli v zemi, dostanou velké pokuty?" uvedla právní zástupkyně odborové organizace Liesbeth Zegveldová. Rozhodnutí v případu se podle ní dá očekávat nejdříve za rok.

Katar je už dlouho kritizován za to, v jakých podmínkách zahraniční dělníci na výstavbě stadionů a dalších projektů pro MS 2022 pracují. Ze zpráv organizace Amnesty Internation vyplývá, že dělníci především z Indie, Nepálu či Bangladéše pracují v otrokářských podmínkách a jsou jim odpírány výplaty. Řada firem jim zadržuje doklady a brání v odchodu nebo změně místa. Dělníci navíc bydlí v přelidněných špinavých prostorech. Bohatý emirát v Perském zálivu investuje do infrastruktury před šampionátem 200 miliard dolarů.

Reklama

Související témata: