Hlavní obsah

Čech se pustil do srovnávání Mourinha s Wengerem. A vyzdvihl svůj památný zákrok

Londýn

Jen málokterá trenérská rivalita je v současném fotbale tak vyostřená jako mezi Arsénem Wengerem a Josém Mourinhem. Český gólman Petr Čech má zkušenosti s oběma a tvrdí, že i přes velké rozdíly mají oba kouči něco společného.

Foto: Dave Howarth, ČTK/AP

Brankář Petr Čech.

Článek

„Jsou rozdílní, ale v jedné věci jsou si podobní. Nesnáší porážky," srovnával gólman na slavnostním ceremoniálu, při němž byl zapsán do Guinnessovy knihy rekordů.

Podle něj to pro oba trenéry představuje hnací sílu, která stojí za jejich úspěchy. „Nemohli by být takhle dlouho na vrcholu, kdyby neměli zanícení a hlad po úspěchu a nedělali vše pro to, aby se vyhnuli porážkám," pokračoval Čech.

Pravdou je, že na skutečně velký úspěch už současný gólmanův kouč Wenger čeká k nevoli fanoušků už dost dlouho. Poslední mistrovský titul slavil s Arsenalem před dvanácti lety a k triumfu v Lize mistrů svůj tým ještě dotáhnout nedokázal.

To Čech už si slavný ušatý pohár nad hlavu zvedl, trochu paradoxně v době, když nebyl pod vedení ani jednoho z obou trenérských velikánů. Český gólman vychytal trofej pro Chelsea tehdy vedenou Robertem Di Matteem v mnichovském finále proti Bayernu.

Chycenou penaltu Arjenu Robbenovi právě v tomto památném zápase označil Čech za nejzásadnější zákrok své kariéry.

„Na tenhle asi nikdy nezapomenu. Vždy si vybavím ten pocit. Šlo o speciální zápas, už jen to přijetí od fanoušků a vše okolo. Nevěděl jsem co očekávat, byl jsem velmi nervózní. Pak jsem ale přijel domů a říkal jsem si: Jo, tohle bylo fantastické," zavzpomínal gólman, jemuž se díky překonání mety 170 zápasů s čistým kontem dostalo privilegia zapsání do Guinnessovy knihy rekordů.

Reklama