Hlavní obsah

Maskotem fotbalového MS 2018 v Rusku je vlk Zabivaka

Maskotem fotbalového mistrovství světa 2018 v Rusku je vlk Zabivaka, který dostal přednost před tygrem a kočkou. Do hlasování na webových stránkách Mezinárodní fotbalové federace FIFA a v živém přenosu ruského Prvního kanálu se zapojilo více než milion fanoušků, vlk dostal téměř 53 procent hlasů.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Oficiální maskot fotbalovéhop MS v roce 2018 vlk Zabivaka.

Článek

Jméno vlka, z něhož má vyzařovat legrace, šarm i důvěra, implikuje schopnost střílet góly. Na Prvním kanálu ho stejně jako před čtyřmi lety jeho předchůdce pásovce Fuleca představil legendární brazilský útočník Ronaldo, s 15 góly druhý nejlepší střelec historie světových šampionátů po Němci Miroslavu Klosem.

"Fuleco měl v Brazílii obrovský úspěch, moje děti ho milovaly, stejně tak i dospělí. Je neskutečné, jak čas letí, a my už tu představujeme maskota příštího šampionátu," uvedl Ronaldo.

Prvním maskotem mistrovství světa byl v roce 1966 v Anglii lev Willie. Později se ze zvířat dostalo i na psa Strykera (USA 1994), galského kohouta Footixe (Francie 1998), dalšího lva Golea (Německo 2006), leoparda Zakumiho (JAR 2010) a naposledy předloni v Brazílii Fuleca.

Reklama

Související témata: