Hlavní obsah

Revoluce? Boban a Van Basten mají pro šéfa FIFA nachystat klubový šampionát s 32 týmy

Řím
Aktualizováno

Nizozemec Marco van Basten a Chorvat Zvonimir Boban jsou známi především jako bývalí skvělí fotbalisté. Nyní jsou členy týmu Gianniho Infantina a dostali velký domácí úkol. Předseda FIFA chce hrát klubové mistrovství světa v novém formátu s 32 kluby a v druhé polovině června. První ročník by se podle jeho představ mohl hrát už v roce 2019. Revoluční myšlenku zveřejnil v italském a španělském tisku. Nový projekt mají připravit právě dvě bývalé hvězdy.

Foto: Albert Gea, Reuters

Loni ovládla MS klubů Barcelona. Těžko říci, zda Lionel Messi zvedne palec chystané reformě...

Článek

Klubový šampionát v současné době hrají vítězové kontinentálních soutěží a zástupce hostitelské země, jímž je letos stejně jako loni Japonsko. Sedmičlenný turnaj, do nějž kluby z Evropy a Jižní Ameriky vstupují až v semifinále, se hraje v prosinci a netěší se nijak velkému zájmu.

"Má komplikovaný formát a špatný termín, takže není příliš vzrušující," řekl Infantino v rozhovoru pro italský list Gazzetta dello Sport. A hned nadhodil první možný termín rozšířeného turnaje - 10. až 30. června 2019. I v budoucnu by se zřejmě mohlo hrát jen v lichých letech, kdy nejsou na pořadu mistrovství světa a Evropy. I tak by se šampionát zřejmě dostal do kolize s Pohárem FIFA pro národní týmy.

Jak by se vybíralo 32 účastníků, Infantino neuvedl, ale naznačil, že mezi nimi bude mít zastoupení celý svět. "Fotbal už není jen Evropa a Jižní Amerika. Svět se změnil, musíme najít turnaj, který bude zajímavý pro všechny fanoušky," uvedl pro španělský list Mundo Deportivo.

Reklama