Hlavní obsah

Pohled do letadla smrti před pádem! Fanoušci uctívali památku fotbalistů slzami i rachejtlemi

Bylo to jen těsně před odletem, když posádka ještě rozdávala rozhovory. Úsměvy a pohoda vládly na palubě letadla, které se o pár desítek minut později zřítilo v Kolumbii. Mezi 71 mrtvými byl téměř kompletní kádr fotbalistů brazilského týmu Chapecoense, který cestoval na finále tohoto ročníku soutěže Copa Sudamericana. Zahynulo 19 hráčů, přežilo šest lidí, z toho tři hráči.

Rozhovory s kopilotkou a hráčem Chapecoense těsně před startem letuVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Fanoušci uctili památku fotbalistů Chapecoense na stadiónu

Kolumbie připravuje smuteční obřad za zesnulé fotbalisty

Rozhovory s kopilotkou a brankářem Chapecoense těsně před startem osudového letu

Hráči Chapecoense na záběrech z minulého týdne a v letištní hale těsně před startem osudného letu

Fanoušci Chapecoense truchlí po leteckém neštěstí

Na světlo světa se dostaly záběry z paluby letadla smrti. „Jsme připraveni poskytnout ten nejlepší servis," hlásila do kamery kopilotka Sissy Ariasová. Vtipkovalo se, vládla naprostá pohoda a uvolněnost před cestou na finále, které se nakonec nikdy neodehraje.

O pár desítek minut pozemní personál v Medellínu slyšel už jen zoufalé volání, že nic nefunguje... Několik málo kilometrů od předpokládaného cíle cesty.

Fanoušci v Chapeku, domovském městě klubu, už uctili památku mrtvých hráčů i členů realizačního týmu pobrazilsku. Slzami, ale i skandováním a rachejtlemi.

Smuteční ceremonie se chystá i v Kolumbii. V Medellínu, kde brazilský celek měl odehrát první finále s domácím Atlétikem Nacional. Chapecoense nakonec nejspíš nebude muset nastoupit k utkání posledního kola proti Atléticu Mineiro. Ačkoli prezident brazilského svazu nařídil, aby Chapecoense závěrečný duel odehrálo s juniory, předseda Atlética je proti tomu.

"Věříme v zásady sportu, respektujeme bolest. Teď není správný čas chtít po hráčích, aby nastoupili k utkání," řekl předseda Atlética Daniel Nepomuceno. Prezident tamního svazu Marco Polo Del Nero chtěl zápas pojmout jako rozlučku s oběťmi, za což si na sociálních sítích vysloužil tvrdou kritiku.

Viceprezident Ivan Tozzo je odhodlaný mužstvo znovu vybudovat a příští rok s ním hrát opět první ligu. Některé brazilské kluby už nabídly zapůjčení hráčů na hostování. Zároveň ve společném prohlášení vyzvaly domácí federaci, aby klubu udělila na tři roky výjimku chránící ho od sestupu.

Reklama

Související témata: