Hlavní obsah

Ronaldo, Messi a Griezmann jsou v nominaci na novou cenu FIFA. Kdo zvítězí?

Aktualizováno

Lionel Messi, Cristiano Ronaldo, nebo Antoine Griezmann. Jeden z nich získá novou cenu The Best pro nejlepšího fotbalistu za letošní rok. Trojlístek finalistů oznámila světová fotbalová federace FIFA. Vítěz bude znám 9. ledna na ceremoniálu ve švýcarském Curychu.

Foto: Reuters/Profimedia.cz

Lionel Messi, Cristiano Ronaldo nebo Antoine Griezmann? Kdo z nich se bude radovat?

Článek

Gól roku 2016 - Marlone

Gól roku 2016 - Mohd Faiz Subri

Gól roku 2016 - Daniuska Rodriguezová

Messi letos získal s Barcelonou osmý ligový titul, ke kterému pomohl 26 góly; lepší byli v nejvyšší španělské soutěži pouze spoluhráč Luis Suárez (40) a Ronaldo (35). Na mistrovství Jižní Ameriky postoupil s Argentinou do finále a stal se také nejlepším střelcem reprezentace v historii.

Ronaldo si bude rok 2016 pamatovat jako rok, kdy si dvakrát dokázal podmanit Evropu. Nejprve dovedl jako nejlepší střelec soutěže s 16 góly Real k triumfu v Lize mistrů a poté na Euru přispěl Portugalsku v kapitánské roli k historickému prvnímu titulu.

Griezmann, který se o světové ocenění uchází poprvé, nejprve došel s Atléticem do finále Ligy mistrů, poté byl zvolen nejlepším hráčem španělské ligy v konkurenci Messiho i Ronalda. Následně jako nejlepší hráč i střelec mistrovství Evropy dotáhl Francii do finále, kde však domácí tým nestačil na Portugalsko.

Mezi trenéry bojují o cenu Ranieri, Santos a Zidane

O trofej pro nejlepšího trenéra se budou ucházet Claudio Ranieri, strůjce senzačního triumfu Leicesteru v anglické lize, kouč portugalských mistrů Evropy Fernando Santos a také Zinédine Zidane, který dovedl Real Madrid k vítězství ve finále Ligy mistrů, přestože jeho jedinou předchozí trenérskou zkušeností bylo působení u rezervního týmu "Bílého baletu".

Na cenu pro trenéra ženského fotbalu kandidují Pia Sundhageová, která brala se švédskou reprezentací stříbro na olympijských hrách, její finálová přemožitelka s německou reprezentací Silvia Neidová a Jillian Ellisová, koučka amerického národního týmu.

Titul fotbalistky roku pak získá Melanie Behringerová z Německa, Carly Lloydová z USA, nebo pětinásobná vítězka ankety Marta z Brazílie.

Gól roku může ovládnout žena

Na gól roku kandidují Brazilec Marlone s akrobatickou střelou, Venezuelanka Daniuska Rodriguezová s individuální akcí zakončenou ranou do šibenice a přímý kop s neskutečnou falší v podání Mohda Faize Subriho z Malajsie.

Vítězové anket budou vyhlášeni 9. ledna a do hlasování se poprvé zapojí i fanoušci, kteří budou rozhodovat společně s trenéry a kapitány reprezentací a novináři. Hlasování odstartuje 4. prosince a bude ukončeno 22. prosince. Následně 2. ledna FIFA zveřejní užší tříčlennou nominaci.

FIFA v posledních šesti letech anketu vyhlašovala spolu s časopisem France Football jako Zlatý míč FIFA, který čtyřikrát získal Messi a dvakrát Ronaldo. Letos se však ankety znovu osamostatnily a France Football vyhlásí 13. prosince Zlatý míč. V něm mají Messi s Ronaldem po jednom triumfu.

Kdo podle Vás ovládne novou cenu The Best pro nejlepšího fotbalistu za rok 2016?
Lionel Messi
35,3 %
Cristiano Ronaldo
50,8 %
Antoine Griezmann
13,9 %
Celkem hlasovalo 2779 čtenářů.

Reklama

Související témata: