Hlavní obsah

Duhové dresy fotbalistů jsou v Rusku trestným činem. Homosexuální propaganda! hřímají poslanci dumy

Moskva/Praha

Nová videohra FIFA 17 má v Rusku problémy a nejspíše se tam prodávat nebude. To proto, že je možné si stáhnout i dresy v duhových barvách, které mají vyjadřovat podporu a sympatie s lidmi odlišné sexuální orientace. „Jde o homosexuální propagandu, která je v rozporu s ruskými zákony,“ hřímal na půdě parlamentu komunistický poslanec Valerij Raškin, jehož otevřený dopis zveřejnily i noviny Izvestija.

Foto: Sport.cz

Kapitánská páska v duhových barvách.

Článek

Akce na podporu tolerance ke gayům a lesbičkám na fotbalových hřištích i v hledištích stadionů proběhla v listopadu, kdy třeba v Anglii šněrovali hráči 134 mužstev své kopačky duhovými tkaničkami. Od Premier League až po nižší soutěže... Někteří měli dokonce na rukou duhové náramky.

I společnost EA Sports na tuto aktivitu reagovala a ve své nejnovější videohře FIFA 17 nabízí možnost stáhnout si virutální duhové dresy na protest proti diskriminaci gayů, lesbiček, bisexuálů a transsexuálů.

V Rusku však narazila. Skupina poslanců tamní dumy v čele se zmiňovaným Valerijem Raškinem přišla s tím, že jde o homosexuální propagandu a nachystala proti společnosti EA Sports žalobu. Vychází přitom z ruského zákona podepsaného v roce 2013 prezidentem Putinem, který přímo zakazuje propagaci netradičních sexuálních vztahů.

Odvolávají se navíc na ochranu vývoje a zdraví dětí, neboť pouhé kladné výroky o homosexualitě před nezletilými nebo v médiích jsou v Rusku považovány za trestný čin. Ruští poslanci proto požadují, aby videohra FIFA 17 byla upravena tak, aby nešířila homosexuální propagandu, nebo aby byla prostě v Rusku zakázána.

„Každá země má svou vlastní politiku a zákony, které musí být respektovány," vyjádřila se k iniciativě svých kolegů v parlamentu trojnásobná olympijská vítězka a desetinásobná mistryně světa, krasobruslařka Irina Rodninová, která při ZOH 2014 v Soči zapalovala olympijský oheň.

Ruští poslanci však u společnosti EA Sports těžko pochodí, neboť její mluvčí se nechal slyšet, že na podobný nátlak nepřistoupí.

Reklama

Související témata: