Hlavní obsah

Přelomová novinka! Konec fotbalových přehmatů? Maďar se zapsal do historie

Jokohama

Obrysy pro využití novinky jsou stále jasnější. V Jokohamě při mistrovství světa klubů se usilovně testuje využití videa při sporných situacích ve fotbalových zápasech. Kromě tréninků už byla novinka prezentována i v zápasech. Systém má pomoci zabránit občasným velkým přehmatům. Nakolik se to povede?

Fotbaloví rozhodčí testovali novou video technologiiVideo: Reuters

 
Článek

Použití videa ve fotbale

Nový systém VAR (Video Assistant Referees) nabízí 23 různých úhlů pohledu, sudí, který má minimum času na rozhodnutí, za pomoci softwaru může dostávat patřičné informace.

A to i od lidské nápovědy zvenčí. „Bude vybaven komunikačním zařízením a přes něj může dostávat informace od pomocníka u obrazovky," upřesňuje Johannes Holzmüller, šéf FIFA přes technické inovace.

A další nový prvek? Sám arbitr se bude moci jít podívat na záznam hned vedle hrací plochy. „Hra rukou nebo třeba řešení toho, jestli se provinění stalo uvnitř pokutového území či mimo," nastínil možnosti využití Massimo Busacca, jeden z šéfů rozhodčích FIFA. Sám bývalý sudí.

Světová federace FIFA upozorňuje, že testovaný systém bude využit jen při velkých akcích. A konečné rozhodnutí po vyhodnocení všech informací bude na arbitrovi na hřišti.

„S využitím novinky lze zabránit skandálním momentům, ale myslím, že na hřišti sudí nebude myslet na nový systém, bude utkání řídit tak jako dosud," uvedl jeden z testujících rozhodčích Viktor Kassai z Maďarska. A hned si jako první na téhle úrovni mohl vyzkoušet, jaké to je, když dostává zprávy z tribuny. Pak se sám šel přesvědčovat k obrazovce, podle níž také nakonec rozhodl. Nešlo to úplně hladce, ale emoce hráčů jakžtakž udržel na uzdě.

Šlo o nedovolený zákrok, který předcházel nařízení pokutového kopu. "Plynulost zápasu se narušila, ale pokud to má přinést jasné rozhodnutí, pak je to dobrá věc. Je otázkou, co by se stalo, kdyby to mělo být vícekrát za zápas," poznamenal po utkání trenér vítězů Masatada Išii.

Novinka už byla nasazena (bez využití) v předkole MS Kašima - Auckland City (2:1) a dojde na ni i ve čtvrtek při utkání Real Madrid - Club America

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články