Hlavní obsah

Škorpión, skvělá improvizace i málovídaný kiks. Podívejte se na nejbizarnější góly roku 2016

Praha

Kalendářní rok 2016, který se už za pár hodin stane minulostí, přinesl fotbalovým příznivcům tradičně spoustu úchvatných zážitků a pochopitelně celou řadu nádherných i kuriózních gólů. Vybrali jsme pro vás několik bizarních branek, které letos na hřištích padly.

Nejbizarnější góly roku 2016.

 
Článek

Senegalec Papiss Cissé ve službách čínského Šan-tung Lu-neng předvedl při zakončení v ligovém zápase proti domácímu týmu Šanghaj SIPG výtečnou improvizaci, kterou dokonale ošálil soupeřova gólmana

Jeho spoluhráč Sing-chan Wu mu v 57. minutě duelu adresoval nádherný balón, který bývalý hráč Newcastlu chtěl levačkou z první uklidit do sítě. Střela však vůbec nedopadla podle jeho představ. Míč se mu sklouzl po noze, i tak ale Cissé gól slavil. Bleskově totiž zareagoval a druhou nohou dokázal ze vzduchu poslat balón za záda brankáře Ťün-ling Jena.

Lucianův škorpión

Mimořádný gól byl k vidění v mládežnickém utkání v Brazílii. Tým čtrnáctiletých hráčů Gremia si lehce poradil s celkem Novo Hamburgo, ale nezůstalo jen u toho. Došlo i na mimořádný fotbalově estetický zážitek.

Postaral se o něj obránce Gremia Thomas Luciano na konci už tak vydařené akce. Jeho spoluhráč se snažil míč umístit do šibenice soupeřovy branky. To se nezdařilo, ale jen proto vlastně mohl vyjít ještě lepší kousek - gól patou přes hlavu, jenž se nazývá škorpión. Odraz míče od brankové konstrukce hráči vcelku nahrál, ale i tak to byl jedinečný kousek.

Patička v nastavení

Na tento gól bude Kamerunec Léandre Tawamba asi hodně dlouho vzpomínat. Na konci května v dresu Kajratu Almaty dostal v první minutě nastavení duelu proti Akžajyk Uralsk přihrávku od slavného Andreje Aršavina, nebyl sice v ideálním palebném postavení, ale přesto se trefil dokonale a vyvolal v domácím táboře gejzír radosti.

Góly patou - navíc až z hranice pokutového území - se nedávají každý den. A už vůbec ne takové, které by znamenaly tři body. Přitom hráči Kajratu ještě v 89. minutě prohrávali 1:2!

Ndjock si hodil míč do brány

Kdyby se sestavovala anketa o nejbizarnější vlastní gól fotbalové historie, gólman Minnesoty Sammy Ndjock by zcela určitě patřil mezi horké kandidáty na vítězství. Šestadvacetiletý Kamerunec totiž v červencovém přípravném utkání proti anglickému Bournemouthu předvedl obrovský kiks.

Účastník mistrovství světa v roce 2014 v prvním poločase za nepříznivého stavu 0:1 chytil ve velkém vápně balón a chystal se ho hodit jednomu ze svých spoluhráčů. Zdálo se, že na poslední chvíli si svůj záměr rozmyslel, jenže to už nešťastníkovi vypadl míč z rukou a mířil do branky. Přestože chtěl Ndjock ještě vlastnímu gólu zabránit, jeho snaha byla marná.

Consigliho vlastenec

Pořádná porce smůly se nalepila na kopačky Andrey Consigliho, brankáře Sassuola, jenž si v závěru utkání Serie A proti domácí Fiorentině vstřelil nevídaný vlastní gól.

Běžela 84. minuta zápasu, hosté prohrávali 1:2 a usilovali o vyrovnání. Malou domů chtěl Consigli rozehrát okamžitě na obránce na levé straně hřiště, jenže míč mu po pravačce sklouzl a namířil si to přímo mezi tři tyče. Ostuda byla na světě a nešťastný brankář se jen nevěřícně chytil za hlavu! Třetí inkasovaný gól zmrazil naděje Sassuola na obrat. Fiorentina vyhrála 3:1.

Málovídaný kiks mladého brankáře

Šílený kiks předvedl na zářijovém asijského šampionátu hráčů do 16 let brankář Čang Pek-ho. Gólmana KLDR překonal jeho brankářský kolega z Uzbekistánu málovídaným způsobem. Míč po výkopu přeletěl brankáře KLDR. Ten zběsile vyběhl, pak se po míči, který ho přeletěl, dvakrát pokusil skočit. Marně...

Kuriozita? Schválnost? Kdo ví. Každopádně mladého brankáře přišla tato minela pořádně draho. Čang Pek-ho totiž dostal roční distanc za znevážení jména fotbalu. Alespoň tak zní oficiální zdůvodnění ze strany Asijské konfederace AFC. Čang Pek-ho tím přijde o mistrovství světa hráčů do 17 let.

Reklama

Související témata:
  1 : 1 West Ham - Leverkusen 1 : 1 dohráno
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen
  2 : 0 pp Fiorentina - Plzeň 2 : 0 pp   dohráno
20240418T18 : 45:00+0200
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina
Plzeň