Hlavní obsah

Co by v nároďáku dělal takový stařík, směje se Papadopulos, čerstvá posila Gliwic

Gliwice/Praha

Jubilejní desátá štace. Světoběžník Michal Papadopulos po čtyřech a půl letech v Lubinu řekl dost. Kdysi velký talent českého fotbalu před několika dny přesídlil do jiného polského prvoligového klubu Piastu Gliwice. Jednatřicetiletý útočník kvituje, že nová destinace leží blízko jeho ostravského bydliště, a tým vede český trenér Radoslav Látal.

Foto: zaglebie-lubin.pl

Michal Papadopulos.

Článek

Jak upekl váš přestup do Gliwic?

Prvotní impulz vzešel ode mě. V Lubinu jsem byl pátou sezónu, což je u mě výjimečné. Mým maximem v jednom klubu byly doposud dva roky. Asi i proto jsem na podzim cítil, že ztrácím motivaci. Právě délka angažmá mi pomohla ve vyjednávání, vedení Lubinu mi za odvedené služby vyšlo vstříc.

S Lubinem jste se ale pohybovali ve špičce tabulky, zatímco Gliwice jsou těsně nad pásmem sestupu.

Jsem přesvědčený, že Piast má kvalitní tým. Podzimní výkony neodpovídají umístění. Je jen otázka času, kdy se dostaneme v tabulce výš.

Vybral jste si Gliwice vzhledem k příznivé poloze a kouči Látalovi?

Měl jsem tři nabídky. Gliwice byly nejrychlejší, proto jsem se pro ně rozhodl. Bonus, že leží blízko od Ostravy a vede je český trenér, je příjemný.

Dojíždíte každý den?

Zatím ano. Zvažuji, že si v Gliwicích zařídím malý byt, dva dny před zápasy bych v něm už přespával. Cesta je však příjemná, dá se v pohodě dojíždět. Z domu na stadiónu jsem za čtyřicet minut. Například kluci, kteří dojíždějí z Prahy do Liberce nebo do Jablonce, to mají dál.

Byl ve hře návrat do české ligy?

První se ozval polský klub, zůstat v Polsku jsem i preferoval. Nebráním se však návratu do rodného Baníku. Pokud bude možnost, budu chtěný, určitě bych chtěl. Ovšem tlačit se nikam nebudu. Pokud vycítím, že týmu nemám co dát, raději skončím.

Má polská nejvyšší soutěž vyšší kvalitu?

V Česku jsem hrál naposledy před několika lety. Ligu sleduju zpovzdálí, podrobné informace nemám, nerad bych se tedy pouštěl do hlubšího srovnání. V Polsku ale fotbalu hodně pomáhají média, z prodeje televizních práv mají kluby solidní finanční profit. Navíc díky nedávnému mistrovství Evropy jsou tady nové stadióny. To jsou dva zásadní faktory, které činí rozdíl směrem k české lize. Navíc v Polsku je daleko vyšší návštěvnost.

Dřív jste měnil kluby i země, teď jste už pátým rokem v Polsku. Vyhovuje vám tamní mentalita?

Je pravda, že jsem prošel mnoha zeměmi. Musím říct, že nikde jsem neměl problémy se aklimatizovat. Ať to bylo v Rusku, v Německu nebo v Polsku. Naposledy v Lubinu nám to s manželkou sedělo. Ostatně, délka mého působení o tom jednoznačně vypovídá.

Neměl jste se usadit dřív?

Kdepak, vnímám to jedině pozitivně. Hodně mi to dalo jako po stránce fotbalové, tak i životní. V každé zemi jsem poznal spoustu přátel, jsem bohatší o množství zkušeností, domluvím se v pohodě pěti jazyky.

Nepřemítáte někdy nad reprezentačním comebackem? Kouč Karel Jarolím dává šanci těm, co pravidelně nastupují. Tím spíš v zahraničí.

Myslím, že reprezentace je pro mě uzavřená kapitola. Zahrát si v ní byl můj sen, párkrát se mi to poštěstilo. Ovšem nejlepší léta mám za sebou. Musím být k sobě upřímný, prostě to tak je. Trenér Jarolím navíc buduje nové mužstvo, co by v něm dělal takový stařík?(směje se)

Pokud se vám ale bude dařit i v Gliwicích...

Neříkám, že bych reprezentaci definitivně odepsal. Jen cítím, že existuje malá pravděpodobnost, že bych se v ní ještě objevil. Koncentruji se na klub, národní mužstvo bych asi přenechal mladším.

MICHAL PAPADOPULOS
Narozen: 14. dubna 1985
Hráčská kariéra: Baník Ostrava (1992-2003), Arsenal (2003-2004), Baník Ostrava (2004-2006), Leverkusen (2006-2008), Cottbus (2008), Mladá Boleslav (2008-2009), Heerenveen (2009-2011), Žemčužina Soči (2011), Rostov (2011-2012), Lubin (2012-2017), Gliwice (2017-?)
Česká liga: 80 zápasů/ 19 gólů
Reprezentace: 6/0
Největší úspěchy: účastník EURO „21" (2007), vítěz Českého poháru (2005)

Reklama

Související témata: