Hlavní obsah

Na selhání srdce zemřel sudí, který vstoupil do historie. Verdiktem na trávníku spustil radost i peklo

Jeho rázný zásah přinesl zlom. Nejen okamžitý v zápase Francie - Portugalsko v semifinále ME 2000, ale i v celém fotbalovém světě. Roli asistenta sudího povýšil do jiné dimenze. Sám už teď ale není mezi živými. Igor Šramka, významná figura ze slovenské rozhodcovské scény, v závěru minulého týdne v Martině zemřel. Bylo mu 57 let.

Frustrovaní Portugalci v čele s Luisem Figem řvou na čárového sudího Igora Šramku po odpískané ruce v zápase proti Francii na EURO 2000.

 
Článek

V pondělí 23. ledna ho při služební cestě na Kysucích postihl infarkt, nejprve byl v nemocnici v Čadci, pak jej převezli do Martina, pomáhal mu tam i jeho kamarád-asistent a zároveň doktor Roman Slyško. Na konci týdne ale lékaři boj o jeho život prohráli.

On sám nejeden velký boj na trávníku rozhodoval. Bitva titánů zdobila šampionát v roce 2000: na jedné straně Zinédine Zidane, na druhé Luis Enrique Figo.

Francie hrála s Portugalskem dlouho 1:1. I v prodloužení. Vše směřovalo k penaltovému rozstřelu, když francouzský protiútok končil rukou Abela Xaviera, nepřehlédnutelného beka. Nejen kvůli blonďaté hlavě. Nedovoleně zasáhl míč na cestě do brány (nebo do tyče?), ale nebylo to moc vidět (viz video).

Vysloužil si všeobecnou chválu

Zcela určitě to nemohl zahlédnout hlavní sudí Günter Benkö z Rakouska. Televizní záběry ukazovaly vše jasně, ale jejich využití doteď pořádně není možné. Natož tenkrát. Už to vypadalo, že se bude kopat roh. Ale slovenský asistent vstoupil do dění, ač to v té době nebývalo tak úplně zvykem.

Tehdy ještě bez komunikačního zařízení signalizoval směrem k hlavnímu, a ten změnil rozhodnutí. Penalta! Peklo od Portugalců. Situace hraničila s inzultací, po chvíli ale už v relativním klidu mohl bitvu o finále Zidane rozhodnout přesnou trefou. Francouzi se radovali. Portugalci smutnili.

Sudí si nakonec vysloužil všeobecnou chválu. „All right," slyšel Šramka ještě ten den i od Portugalců už v šatně po utkání.

Klíčové rozhodnutí. V klíčové chvíli... "Rozhodnutím v semifinále EURO 2000 navždy změnil náhled na roli asistenta," ocenil ho kdysi Jozef Marko, dlouholetý slovenský člen komise rozhodčích UEFA. A nejen on.

Přežil atak útočníků

Dostalo se mu cti, aby s praporkem byl při řadě dalších důležitých bitev s Lubošem Michelem a Martinem Balkem.

Šramka byl na dvou ME (2000, 2004), jednom MS (2002), asistoval při spoustě zápasů LM, nechyběl ve finále bývalého Poháru UEFA v roce 2003, kdy proti sobě stály týmy  Porta a Celtiku.

Později přežil fyzický útok na vlastní osobu od dvou útočníků. Neprokázalo se, jestli to souviselo s fotbalem. V poslední době se věnoval i bowlingu. A služební cesta byla jeho poslední.

"A rozhodnutí z ME 2000 je jeho pomníkem," píší slovenská média.

Reklama