Hlavní obsah

Plzeň dostala tučné odškodnění. A má navrch nad Spartou

Nyon

Příjemný příspěvek do rozpočtu mohou registrovat české kluby v rámci výplaty od Evropské fotbalové unie UEFA. Ta rozdělila celkem 150 miliónů eur (asi 4,1 miliardy korun) jako odškodné za start hráčů na loňském mistrovství Evropy ve Francii. Zaplaceno dostalo 641 evropských klubů. Z devíti českých za reprezentanty nejvíce dostala Plzeň, a to 18,5 miliónu korun.

Foto: Jan Tauber

Obránce Roman Hubník a španělský reprezentant Aritz Aduriz v úvodním duelu českého mužstva na evropském šampionátu ve Francii.

Článek

Vyplácení vcelku tučného odškodného je důsledkem dohody mezi UEFA a Evropskou klubovou asociací (ECA) z roku 2012. Sto miliónů eur si rozdělily kluby, jejichž hráči byli na finálovém turnaji. Zbylých 50 miliónů půjde i do klubů, jejichž fotbalisté se zúčastnili kvalifikace. Za minulý šampionát v roce 2012 si 575 klubů rozdělilo celkem sto miliónů eur (2,7 miliardy korun).

České kluby za Euro 2016 dohromady inkasovaly v přepočtu 43,2 miliónu korun. Plzeň si přišla na 18,5 miliónu a má výrazně navrch nad dalšími domácími zástupci. Sparta se dočkala 11,6 miliónu a Jablonec 3,5 miliónu. Tři milióny korun putovaly i do Liberce a Slavie. Menší podíl obdržely rovněž Mladá Boleslav, Ostrava, Příbram a Dukla.

Celkem bylo odškodněno 641 klubů z 54 národních asociací a 100 ligových soutěží. Za účast reprezentantů na závěrečném turnaji i v kvalifikaci si nejvíc vydělaly Juventus Turín (94,5 miliónu korun), Liverpool (91,8) a Tottenham (83,7).

Reklama

Související témata: